egy fiatal nő ül a laptopja előtt
Fotó: Shutterstock

Egyszerű módon ellensúlyozhatod az egész napos ülés káros következményeit

Az ülés káros egészségügyi hatásainak ellenszere most tudományosan is bizonyítva lett.


A titok ennyi: félóránként sétáljunk 5 percet. Ez a legfontosabb megállapítása annak az új tanulmánynak, amelyet a Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban tettek közzé a kutatók.

Megkértek 11 egészséges középkorú és idősebb felnőttet, hogy öt különböző napon keresztül 8 órán át üljenek a laboratóriumukban − akárcsak egy átlagos munkanapon. Az egyik ilyen napon a résztvevők a teljes 8 órát végigülték, csak rövid szüneteket tartottak, hogy kimehessenek a mosdóba. A többi napon különböző stratégiákat próbáltattak ki velük az ülés megszakítására. Az egyik napon például a résztvevők félóránként 1 percet, egy másikon óránként 5 percet sétáltak.

Ez is érdekelhet: Hat szokás, amivel megszüntetheted a kínzó hátfájást

A cél az volt, hogy megtalálják a legkevesebb sétamennyiséget, ami már ellensúlyozza az ülés káros egészségügyi hatásait. Különösen a vércukorszint és a vérnyomás − a szívbetegségek két fontos kockázati tényezője − változását figyelték. A félóránként 5 perces könnyű séta volt az egyetlen olyan stratégia, amely az egész napos üléshez képest jelentősen csökkentette a vércukorszintet, majdnem 60 százalékkal.

De a rövidebb és ritkább séták is javították a vérnyomást. A fizikai egészségre gyakorolt előnyök mellett a sétaszüneteknek mentális egészségügyi előnyei is voltak. A vizsgálat során a résztvevők egy kérdőív segítségével értékelték mentális állapotukat – az egész napos üléshez képest a félóránkénti 5 perces könnyű séta csökkentette a fáradtságérzetet, jobb hangulatba hozta a résztvevőket, és segített nekik, hogy energikusabbnak érezzék magukat.

Ha tovább olvasnál: Íme, a séta jótékony hatásai

​Miért fontos ez?

mez\u00edtl\u00e1bas s\u00e9ta otthon

Fotó: Shutterstock

Az órákon át ülő embereknél sokkal nagyobb arányban alakulnak ki krónikus betegségek, többek között cukorbetegség, szívbetegség, demencia és többféle rákfajta, mint azoknál, akik egész nap mozognak. A mozgásszegény életmód a korai halálozás sokkal nagyobb kockázatát is jelenti. A napi testmozgás azonban nem biztos, hogy visszafordítja az ülés káros egészségügyi hatásait.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az iparosodott országokban, így az Egyesült Államokban is, a felnőttek által ülve töltött idő évtizedek óta folyamatosan növekszik. Sok felnőtt ma már a nap nagy részét ülve tölti. Ez a probléma a koronavírus kezdete óta csak súlyosbodott. A távmunkára való áttérés miatt az emberek manapság kevésbé hajlandóak kimozdulni otthonról. Új stratégiákra van szükség a 21. század egyre növekvő közegészségügyi problémája elleni küzdelemhez.

Tegyünk félóránként egy 5 perces könnyű sétát! Ezzel csökkenthetjük az ülésből eredő egészségügyi kockázatokat.

A tanulmány a munkáltatók számára is egyértelmű útmutatást nyújt az egészségesebb munkahelyek előmozdítására. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a rendszeres sétaszünetek tartása valóban segíthet a munkavállalóknak abban, hogy produktívabbak legyenek.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk