boldog nő spriccelve pezsgőt bont az út közepén állva
Fotó: Elijah Hiett / unsplash

A tudomány szerint az ilyen élmények tesznek igazán boldoggá

A kutatások alapján az új és változatos élmények teszik az embereket a legboldogabbá.

Egy New Yorkban és Miamiban élő emberekkel folytatott kutatás során hónapokon keresztül követtek nyomon embereket, és arra jutottak, hogy több pozitív érzelmet éreztek, ha számukra újszerű helyeken töltöttek időt. A boldogság fokozódása az újdonság és a jutalom szempontjából kritikus régiók fokozott agyi aktivitásában mutatkozik meg, írja a PsyBlog cikke.

Még a viszonylag kis változtatások − mint például egy séta a háztömb körül vagy egy másik útvonal a boltba − is jótékony hatásúak lehetnek.

hint\u00e1z\u00f3 l\u00e1ny a naplement\u00e9ben a tengerparton

Fotó: Noah Silliman / unsplash

Dr. Catherine Hartley, a tanulmány társszerzője elmondta:

Boldogabbnak, erősebbnek, nyugodtabbnak vagy épp izgatottabbnak érezzük magukat, ha változatosabb a napi rutinunk, és az élmények szélesebb skáláját tapasztaljuk meg. Valószínűleg ennek az ellenkezője is igaz: a pozitív érzések arra ösztönöznek bennünket, hogy keressük ezeket a jutalmazó élményeket.
Ezek az eredmények összességében a környezet gazdagításának jótékony következményeit mutatják be, és összefüggést mutatnak a friss és változatos élményeknek való valós kitettség és a pozitív érzelmek növekedése között

— tette hozzá Dr. Aaron Heller, a tanulmány elsőszámú szerzője.

nevet\u0151 l\u00e1ny sapk\u00e1ban

Fotó: Omid Armin / unsplash

Az agyi szkennelések is szoros kapcsolatot mutattak ki az újdonság és a jutalmazó érzés között. Egyes emberek agya különösen érzékeny a változatos élményekre, náluk erősebb a kapcsolat az agy azon részei között, amelyek egyrészt a jó érzéshez, másrészt a jutalom és az újdonság feldolgozásához fontosak.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy kölcsönös kapcsolat van a fizikai környezetünk mindennapi felfedezése során szerzett újszerű és változatos élmények és a szubjektív jó közérzetünk között

— összegezte Dr. Hartley kutatásuk eredményeit.

A figyelmetekbe ajánljuk