Mindannyian szeretnénk boldog, kiegyensúlyozott családban élni. Egy friss kutatásban fény derül arra, milyen személyiségjellemzőkre van szükség egy harmonikus családi légkörhöz.


Egy 2020-as metaanalízisben (melyben több kutatást összegeznek) több mint negyvenezer ember adatai alapján azt kutatták, mi szükséges a kiegyensúlyozott kapcsolatokhoz. Az egyik szerző, Ronald Rogge szerint a tudatosság és az érzelmi rugalmasság azok a faktorok, melyek nem csak az egyént, de a kapcsolatait is gazdagítják. Szerzőtársával, Jennifer Daksszal arra jutottak, tudatos rugalmasság szükséges egy jó kapcsolathoz ─ olvasható a Sciencealert cikkében.

De mi is az a tudatos rugalmasság? A következő jellemzők kellenek hozzá:

  • Nyitottság
  • Élmények befogadása
  • Tudatos jelenlét a hétköznapokban
  • Gondolatok és érzések megélése, anélkül, hogy megszállottá válnánk
  • Széles látókör felvétele
  • Mindig haladni valamilyen cél felé
  • Értékekhez való kapcsolódás

Rugalmatlanságot okozhat azonban, ha kerüljük a negatív gondolatokat, érzelmeket, élményeket, ha nem figyelünk oda a jelenre, és ha beleragadunk bizonyos gondolatokba, érzésekbe.

A rugalmasság családban, vagy párkapcsolatban nagyobb összetartáshoz és kevesebb stresszhez vezet. A szülők ilyenkor jobban fel tudják használni a jól alkalmazható stratégiákat, a párok között pedig kevesebb konfliktus és nagyobb elégedettség-érzés figyelhető meg.

A kevésbé harmonikus családoknak tehát nem kell csoda, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. A cikk szerzői szerint elegendő, ha jobban odafigyelnek arra, amit tesznek és elgondolkodnak annak miértjein.

Friss

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk