Meglepő eredménnyel zárult az amerikai George Washington Egyetem munkatársai által végzett egyik legfrissebb kutatás, melyben tudósok azt vizsgálták, mi teszi a gyermekek számára szórakoztatóvá a szervezett sportokat.


A közelmúltban publikált tanulmány eloszlatja azokat népszerű mítoszokat, melyek szerint a lányok számára a sport leginkább társadalmi szempontok miatt – például a barátságok kialakulása és fenntartása –, míg a fiúk számára inkább a szórakozás, és a hierarchiában megszerezhető pozíciók okán vonzó – olvashatjuk a ScienceDaily beszámolójában.

A kutatás eredményeiből világosan látszik, hogy a gyerekek számára hasonló dolgok miatt válik szórakoztató tevékenységgé a sportolás, melyben a nemek nem játszanak szerepet.

„Ami igazán számít a lányoknak és fiúknak egyaránt, az például >> a legjobbat kihozni ömagukból, keményen dolgozni, aktívnak maradni, valamint csapatként jól teljesíteni <<" – tudhatjuk meg Amanda J. Visektől, az egyetem edzés– és táplálkozástudományi docenstől, aki azt is hozzátette, a gyerekek eredményei hasonlóságot mutatnak az idősebb sportolók gondolkodásmódjával, legyen szó hobbi, vagy akár versenysportról.

A ScienceDaily beszámolójából szintén kiderül, hogy a tanulmánya egy régebbi kutatás folytatása, melyben a 8 és 19 év közötti életkorú focisták sporthoz való hozzáállását vizsgálták. A két tanulmányban apró, mégis érdekes különbségeket fedezhetünk fel, a sportolók nemétől és életkorától függetlenül.

Példaként említhető a játékosok edzőikhez fűződő hozzáállása:

az idősebb sportolóktól eltérően a fiatalabbak fontosabbnak tartották az edző, edzések és meccsek során betöltött szerepét, mivel ő tette lehetővé számukra, hogy különböző pozíciókat játsszanak.

Visek szerint, kutatásaik egyetlen hibája, hogy a résztvevők mind focisták voltak, így úgy érzi, további munkálatokra van szükség annak érdekében, hogy eredményeiket effektíven tudják használni sporttudományban.

Friss

Getty Images

Egy fegyház falán jelent meg Banksy legújabb alkotása Oscar Wilde-ról

Kifejezetten aktív alkotói időszakát éli a rejtélyes brit művész. Ugyan még nem erősítette meg, de minden jel arra utal, hogy az ő kezéhez fűződik a mostani mű is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk