Gyermek focilabdát rúg

Meglepő eredménnyel zárult az amerikai George Washington Egyetem munkatársai által végzett egyik legfrissebb kutatás, melyben tudósok azt vizsgálták, mi teszi a gyermekek számára szórakoztatóvá a szervezett sportokat.


A közelmúltban publikált tanulmány eloszlatja azokat népszerű mítoszokat, melyek szerint a lányok számára a sport leginkább társadalmi szempontok miatt – például a barátságok kialakulása és fenntartása –, míg a fiúk számára inkább a szórakozás, és a hierarchiában megszerezhető pozíciók okán vonzó – olvashatjuk a ScienceDaily beszámolójában.

A kutatás eredményeiből világosan látszik, hogy a gyerekek számára hasonló dolgok miatt válik szórakoztató tevékenységgé a sportolás, melyben a nemek nem játszanak szerepet.

„Ami igazán számít a lányoknak és fiúknak egyaránt, az például >> a legjobbat kihozni ömagukból, keményen dolgozni, aktívnak maradni, valamint csapatként jól teljesíteni <<" – tudhatjuk meg Amanda J. Visektől, az egyetem edzés– és táplálkozástudományi docenstől, aki azt is hozzátette, a gyerekek eredményei hasonlóságot mutatnak az idősebb sportolók gondolkodásmódjával, legyen szó hobbi, vagy akár versenysportról.

A ScienceDaily beszámolójából szintén kiderül, hogy a tanulmánya egy régebbi kutatás folytatása, melyben a 8 és 19 év közötti életkorú focisták sporthoz való hozzáállását vizsgálták. A két tanulmányban apró, mégis érdekes különbségeket fedezhetünk fel, a sportolók nemétől és életkorától függetlenül.

Példaként említhető a játékosok edzőikhez fűződő hozzáállása:

az idősebb sportolóktól eltérően a fiatalabbak fontosabbnak tartották az edző, edzések és meccsek során betöltött szerepét, mivel ő tette lehetővé számukra, hogy különböző pozíciókat játsszanak.

Visek szerint, kutatásaik egyetlen hibája, hogy a résztvevők mind focisták voltak, így úgy érzi, további munkálatokra van szükség annak érdekében, hogy eredményeiket effektíven tudják használni sporttudományban.

A figyelmetekbe ajánljuk