Elszédült férfi rózsaszín ingben támasztja a falat

Megszédülsz, amikor hirtelen állsz fel? Ezt a két dolgot teheted ellene!

A legtöbben biztos tapasztaltunk már szédülést, amikor hirtelen álltunk fel valahonnan. A jelenséget kezdeti ortosztatikus hipotenziónak nevezzük, oka pedig, hogy a gyors helyváltoztatás miatt vérnyomásunk leesik. De vajon mit tehetünk ellene? Elmondjuk!


Egy nemrég közzétett kutatás szerint az ortosztatikus hipotenzió néhány nagyon egyszerű, az alsótest izmait átmozgató gyakorlatokkal – amit a felállás előtt vagy után kell elvégeznünk – korlátozható. Ehhez persze arra is szükségünk van, hogy tudjuk, hajlamosak vagyunk a megszédülésre – olvasható a ScienceAlert cikkében.

A kutatók egyébként a felállást követő izomgyakorlatok hasznosságát már korábban is ismerték, az új tanulmány vizsgálatai során inkább azt vizsgálták, hogy a módszer alkalmazható-e megelőzésként.

Szerintük a módszer már csak azért is nagyszerű, mert kifejezetten hatékony, egyszerű és nem utolsó szempontból még költségmentes is.

A vizsgálatban 22 fiatal nő vett részt, akiknél már előfordult ortosztatikus hipotenzió. Összesen két gyakorlatot vizsgáltak: a térd ismételt felemelését ülés közben 30 másodpercig, mielőtt felállnának, és a lábak keresztezését 30 másodpercig, miután felálltak.

A kutatók a kísérletek során a résztvevők szívritmusát és vérnyomását figyelték, az egyes gyakorlatok között szünetekkel. A résztvevőket arra is megkérték, hogy adjanak önbevallást a tünetekről, beleértve a szédülés érzését is.

Elsz\u00e9d\u00fclt n\u0151 k\u00f6t\u00f6tt k\u00e9k pul\u00f3verben

Elszédült nő

Shutterstock

A tudósok úgy gondolják, hogy az ortosztatikus hipotenziót az erek megnyílása okozza, amelyet a felállás folyamata vált ki. Ezek a gyakorlatok tehát ellensúlyozhatják ezt a reakciót.

Bár a vizsgálat mintája kicsi volt, és csak nőket érintett, ezek a gyakorlatok potenciálisan megváltoztathatják ezt a helyzetet. Egy kis szédülés talán nem tűnik nagy problémának, de hatással van a mindennapi életre, és bizonyos esetekben ájuláshoz és eszméletvesztéshez vezethet.

A figyelmetekbe ajánljuk