Cukor
Fotó: Shutterstock

A cukrok a sejtjeink működését is befolyásolják

Kutatás bizonyítja: a túlzott cukorfogyasztás évekkel öregíti a testet

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagymértékű cukorfogyasztás kifejezetten káros hatással lehet az egészségre, de egy új tanulmány minden eddiginél veszélyesebb képet fest: eszerint ugyanis mindössze napi 10 gramm cukor is képes évekkel öregíteni a szervezetet.



A Science Alert ír egy olyan, az Egyesült Államokban végzett kutatásról, ami alapjaiban változtathatja meg azt, amit a cukrokról és azok fogyasztásáról gondolunk. Az eddig sem volt titok, hogy a különböző édesítőszerek, a hozzáadott cukrok jelentős mértékben hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint az érelmeszesedés, a diabétesz vagy a korai szívroham.

Az új tanulmány azonban arra világít rá, hogy a hozzáadott cukrok nemcsak betegségek kialakulását segítik elő, de növelik az úgynevezett biológiai életkort is. Ez a szám nem az éveink összeségét jelenti, hanem azt, hogy a sejtjeink mennyire képesek regenerálódni, mennyire vannak elhasználva.

Ezt is olvasd el! Szó szerint kárt tesz az agyunkban, ha túl sok gyorséttermi ételt fogyasztunk

Cukor

A cukrok lelassítják a sejtek működését

Fredrik Ivansson/Unsplash

A kutatás során 342 nőt vizsgáltak, akik átlagosan naponta 60 gramm cukrot vittek be a szervezetükbe. A kutatás során alaposan kielemezték egyesével az étkezési szokásaikat és megvizsgálták a sejtjeiket is.

Azt találták, hogy azoknál, akiknél magasabb a cukorfogyasztás mértéke, a sejtek jellemzően lassabbak és kevésbé képesek a regenerálódásra.

Ezután a kísérletben résztvevők számára dietetikusok segítségével kialakítottak egy olyan diétát, ami jótékony hatással volt a szervezetükre. Az étrendben rengeteg olyan élelmiszert megtalálhatunk, amely gazdag antioxidánsokban, A-, B-, és C-vitaminokban, valamint folsavban és magnéziumban.

mediterr\u00e1n di\u00e9ta

A megfelelő diéta és kevesebb cukor segítségével visszafordítható az öregedés

Shutterstock

Mindeközben természetesen a napi cukorbevitelt is figyelték, amit a diéta bevezetésével egyidőben 10 grammal csökkentették naponta. Ezután újra megvizsgálták a sejteket és arra jutottak, hogy ha csak 10 grammal kevesebb cukrot fogyasztunk, a biológiai életkorunk alapján átlagosan 2,4 hónapot fiatalodik a szervezetünk.

Ez is érdekelhet! Kiderült: a magas zsírtartalmú diéta növeli a szorongást

A portál emlékeztet, hogy a megfelelő diéta, a jól kiválogatott élelmiszerek és a minimális cukorbevitel csak egy faktor a sok közül, amire érdemes odafigyelni, ha meg akarjuk őrizni a fiatalságunkat.

A rendszeres edzés, a megfelelő pihenés és természetesen a génjeink is közrejátszanak a biológiai kor alakulásában.

A figyelmetekbe ajánljuk