Azt eddig is tudtuk, hogy a nagymértékű cukorfogyasztás kifejezetten káros hatással lehet az egészségre, de egy új tanulmány minden eddiginél veszélyesebb képet fest: eszerint ugyanis mindössze napi 10 gramm cukor is képes évekkel öregíteni a szervezetet.
A Science Alert ír egy olyan, az Egyesült Államokban végzett kutatásról, ami alapjaiban változtathatja meg azt, amit a cukrokról és azok fogyasztásáról gondolunk. Az eddig sem volt titok, hogy a különböző édesítőszerek, a hozzáadott cukrok jelentős mértékben hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint az érelmeszesedés, a diabétesz vagy a korai szívroham.
Az új tanulmány azonban arra világít rá, hogy a hozzáadott cukrok nemcsak betegségek kialakulását segítik elő, de növelik az úgynevezett biológiai életkort is. Ez a szám nem az éveink összeségét jelenti, hanem azt, hogy a sejtjeink mennyire képesek regenerálódni, mennyire vannak elhasználva.
Ezt is olvasd el! Szó szerint kárt tesz az agyunkban, ha túl sok gyorséttermi ételt fogyasztunk
A cukrok lelassítják a sejtek működését
Fredrik Ivansson/UnsplashA kutatás során 342 nőt vizsgáltak, akik átlagosan naponta 60 gramm cukrot vittek be a szervezetükbe. A kutatás során alaposan kielemezték egyesével az étkezési szokásaikat és megvizsgálták a sejtjeiket is.
Azt találták, hogy azoknál, akiknél magasabb a cukorfogyasztás mértéke, a sejtek jellemzően lassabbak és kevésbé képesek a regenerálódásra.
Ezután a kísérletben résztvevők számára dietetikusok segítségével kialakítottak egy olyan diétát, ami jótékony hatással volt a szervezetükre. Az étrendben rengeteg olyan élelmiszert megtalálhatunk, amely gazdag antioxidánsokban, A-, B-, és C-vitaminokban, valamint folsavban és magnéziumban.
A megfelelő diéta és kevesebb cukor segítségével visszafordítható az öregedés
ShutterstockMindeközben természetesen a napi cukorbevitelt is figyelték, amit a diéta bevezetésével egyidőben 10 grammal csökkentették naponta. Ezután újra megvizsgálták a sejteket és arra jutottak, hogy ha csak 10 grammal kevesebb cukrot fogyasztunk, a biológiai életkorunk alapján átlagosan 2,4 hónapot fiatalodik a szervezetünk.
Ez is érdekelhet! Kiderült: a magas zsírtartalmú diéta növeli a szorongást
A portál emlékeztet, hogy a megfelelő diéta, a jól kiválogatott élelmiszerek és a minimális cukorbevitel csak egy faktor a sok közül, amire érdemes odafigyelni, ha meg akarjuk őrizni a fiatalságunkat.