Fiatal lány zsíros ételeket eszik
Fotó: Getty Images

A zsír növeli a szorongást - derül ki egy új tanulmányból

Kiderült: a magas zsírtartalmú diéta növeli a szorongást

A magas zsírtartalmú diétáknak egyesek szerint ugyan vannak előnyei is, de egy új kutatás megállapította, hogy nemcsak a testünkre, de a szellemünkre is rossz hatással lehet, ha túl sok zsírt fogyasztunk.Szinte elképzelni sem tudunk olyan diétát, aminek ne lennének elvakult hívői és persze olyanok is, akik megvetéssel gondolnak az adott étrendre. Az elmúlt években gyakorlatilag hetente találkozhattunk olyan új és forradalminak kikiáltott diétával, amivel garantált a fogyás testedzés nélkül is.

Fiatal l\u00e1ny egy m\u00e9rleget tart maga el\u0151tt

Minden diétának megvan az előnye és a hátránya

Fotó: Getty Images

Ezek közé tartozik az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú diéta is, amit sokan csak keto diétaként ismernek. Csakhogy egy új kutatás kimutatta, hogy a sok zsír alapvetően növeli a szorongást – írja a Science Alert.

A portál a Colorado Boulder Egyetem tanulmányát tette közzé, amelyben patkányokkal kísérleteztek. Az állatokat két csoportra osztották: az egyikben változatos ételekkel etették őket, míg a másikban jelentős túlsúlyban voltak a zsíros ételek. A gyakorlatban ez pontosan azt jelentette, hogy az egyik csoport mindössze 11 százaléknyi zsírt vitt be a szervezetébe, míg a másik csoport ennek a négyszeresét, közel 45 százalékot.

Ez is érdekelhet! Egy friss kutatás szerint ez az étrend lassíthatja az öregedést

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy azok a patkányok, akik jellemzően zsíros ételt kaptak, sokkal ingerlékenyebbek, szorongóbbak, mint a normális táplálékot fogyasztó társaik. A tanulmányból az is kiderül, hogy elsősorban az állati eredetű zsírok azok, melyek a szorongásos állapotot előidézik.

Kiad\u00f3s, zs\u00edrral teli reggeli

A telített zsírsavak a mindennapjaink részei

Fotó: Getty Images

Felborult a bélrendszerben található mikrobiom egyensúlya egyszerűen felborult ezeknél az állatoknál. Ez pedig óhatatlanul megváltoztatta a viselkedésüket is – idézi a portál az egyik vezető kutatót, Christopher Lowry-t.

A portál emlékeztet, hogy a jelentős zsírbevitel kockázataként általában az elhízást, az érelmeszesedést és a hasonló, fizikai tüneteket szokták emlegetni, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a szellemi és az érzelmi állapotunkat is képes befolyásolni az ilyen diéta.

Ajánljuk figyelmedbe! 40%-al több esélyünk lehet a depresszióra, ha rossz étrendet választunk


Ha hajlandóak vagyunk megérteni, hogy nem csak a plusz kilók miatt ártalmas túl sok zsíros ételt fogyasztani, azzal máris egy hatalmas lépést tettünk a mentális egészségünk megőrzése érdekében.

A szorongás egyébként is népbetegségnek számít, jelenleg a világon körülbelül 300 millió ember él valamilyen szorongásos zavarral, ezzel pedig ez tekinthető a legelterjedtebb mentális zavarnak. A szorongás sokféle módon jelentkezhet, az ingerlékenység, a levertség, az ideges állapot mind-mind szorongásos zavarra utalhatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk