száguldó égitest
Fotó: Shutterstock

Senki nem tudja, miért száguld közel 2 millió km/h-s sebességgel ez a csillag

Egy alacsony tömegű csillag éppen 1,6 millió kilométer/órával száguld át a Tejútrendszeren, a tudósok pedig egyelőre csak találgatnak a jelenséggel kapcsolatban, írja a Live Science.


A J1249+36 jelzésű, alacsony tömegű csillagot a Backyard Worlds: Planet 9 projekt önkéntes kutatói fedezték fel, akik a NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) nevű küldetése alatt, közel másfél évtized során gyűjtött adatok között bukkantak rá.

A csillag azonnal feltűnést keltett 1,6 millió kilométer/órás sebességével, ami körülbelül a hangsebesség ezerötszázszorosának felel meg, és majdnem háromszor gyorsabb, mint a Nap sebessége a Tejútrendszer központja körüli pályán.

Hogy megfejtse a hipersebességű csillag titkát, Adam Burgasser, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem csillagásza és asztrofizikusa a hawaii Maunakeában található Keck Obszervatóriumhoz fordult, ahol megfigyelte az égitest infravörös spektrumát.

A sebessége és a röppályája azt mutatja, hogy elég gyorsan mozog ahhoz, hogy potenciálisan kirepüljön a Tejútrendszerből

– mondta Burgasser. A tudós munkatársaival közösen több elméletet is felállított a csillag hihetetlen sebességével kapcsolatban – ezek közül a fekete lyukak hatása a legvalószínűbb.

Ajánljuk figyelmedbe! Rendkívül közel vagyunk ahhoz, hogy bebizonyítsuk a multiverzum létezését

g\u00f6mbhalmaz

Egy gömbhalmaz (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A forgatókönyv szerint a hipersebességű csillag egy gömbhalmazban, azaz a gravitáció által összekötött csillagok sűrű csoportjában kezdte életét. Egy gömbhalmaz viszonylag kis területen akár több millió csillagot is tartalmazhat, amelyek a középpont körül koncentrálódnak, ahol a tudósok feltételezése szerint fekete lyukak rejtőznek.

Két fekete lyuk együttes ereje elegendő lehet ahhoz, hogy a hozzájuk közel kerülő csillagokat hatalmas sebességgel kilökjék a halmazból – ez pedig magyarázat lehet a J1249+36 rejtélyére.

A figyelmetekbe ajánljuk