Egy aszteroida.

Illusztráció.

A csillagászok épp a becsapódás előtt figyeltek meg egy lenyűgöző aszteroidát

A feljegyzett történelem során mindössze hatodik alkalommal sikerült a csillagászoknak megpillantaniuk egy aszteroidát, mielőtt az a Földbe csapódott volna.


2022. november 19-én, közel négy órával a becsapódás előtt a Catalina Sky Survey felfedezte a 2022 WJ1 nevű aszteroidát, amely a Föld felé tartó pályán haladt. Teleszkópok és tudósok hálózata akcióba lépett, pontosan kiszámítva, hogy az aszteroida pontosan mikor és hol fog becsapódni a Földön.

A 2022 WJ1 túl kicsi volt ahhoz, hogy komoly károkat okozzon, de észlelése azt mutatja, hogy a világ aszteroidafigyelési technikái egyre jobbak, így nagyobb esélyünk van arra, hogy megvédjük magunkat a lezuhanó űrszikláktól, főleg a nagyoktól, amelyek valóban kárt okozhatnak.

A Föld közelében számos aszteroida található, amelyek úgy keringenek a Nap körül, hogy a Föld pályájához közel kerülnek. Ezeket nevezzük földközeli aszteroidáknak, és a cikk írásakor 30 656 ilyen objektumot katalogizáltak.

Ezen aszteroidák többsége valójában elég kicsi, de a tudósok biztosak abban, hogy szinte az összes olyan objektumot megtalálták, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy komoly veszélyt jelentsenek, tanulmányozták őket, és megállapították, hogy egyikük sem fog olyan közel jönni a következő évszázadban, hogy veszélyt jelentsen.

Mégis, jó, ha képben vagyunk azzal, hogy mi zümmög körülöttünk a világűrben, és csiszoljuk képességeinket, hogy megtaláljuk a nagy belépésre készülő, alattomos sziklákat.

A 2022 WJ1 észlelését 2022. november 19-én 04:53 UTC-kor (magyar idő szerint 05:53) végezte a Catalina-hálózat részét képező Mount Lemmon Obszervatórium. Folytatták az objektum megfigyelését, és négy képet készítettek, amelyek lehetővé tették a csillagászok számára, hogy megerősítsék az észlelést, és 05:38 UTC-kor jelentsenek az IAU Kisbolygó Központnak.

Ez a négy kép elegendő volt ahhoz, hogy kiszámítsák az aszteroida pályáját az égbolton, és több becsapódást figyelő program is megállapította, hogy a szikla körülbelül 20 százalékos eséllyel valahol az észak-amerikai kontinensen fog lezuhanni.

A további megfigyelések lehetővé tették a tudósok számára, hogy pontosíthassák méréseiket, megadva az időpontot és a helyszínt. Pontosan a tervezett időpontban, 08:27 UTC-kor a 2022 WJ1 fényes zöld tűzgömbként száguldott át az égen a kanadai Ontario déli részén található Aranypatkó régió felett.

A felfedezés volt az első előre jelzett meteor, amely sűrűn lakott terület fölé hullott, de a kőzet nem jelentett veszélyt. Átmérője körülbelül egy méter volt, amikor belépett a Föld légkörébe, így ez a legkisebb aszteroida, amelyet eddig a légkörbe való belépése előtt megfigyeltek.

Itt lángoló bolidává változott, majd széttört, és kisebb darabokként hullott a Földre, amelyek többnyire az Ontario-tó vizébe hullottak. A meteorit legtöbb lokalizálható darabja apró törmelékdarabkává vált, a tudósok pedig remélik, hogy néhányat ezekből is visszaszerezhetnek az aszteroida további tanulmányozásához.

Az ilyen megfigyelések ritka lehetőséget jelentenek annak tanulmányozására, hogy mi történik az aszteroidákkal, amikor azok belépnek a Föld légkörébe.

Ez a tűzgömb különösen jelentős, mivel az anyameteoroidát teleszkóposan megfigyelték, mielőtt az a légkörbe csapódott volna. Ezáltal ritka lehetőség nyílik arra, hogy összekapcsoljuk az aszteroidára vonatkozó teleszkópos adatokat a légkörben való felbomlási viselkedésével, hogy betekintést nyerjünk a belső szerkezetébe

– mondta Peter Brown csillagász és fizikus, a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársa.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk