csillagos ég és hulló aszteroida
Fotó: Chris Henry / unsplash

Kék bálna méretű aszteroida közelíti meg a Földet napokon belül

Egy kék bálna méretű aszteroida 2022. augusztus 12-én repül át Föld körüli pályán, de nem jelent becsapódási kockázatot bolygónkra nézve.


Jön az 2015 FF

A 2015 FF névre keresztelt aszteroida becsült átmérője 13 és 28 méter között van, vagyis körülbelül akkora, mint egy felnőtt kék bálna testhossza, és 33 012 km/órás sebességgel fog elszáguldani a Föld mellett.

Az aszteroida a hangsebesség több mint 27-szeresével halad és mintegy 4,3 millió kilométerre közelíti meg a Földet, ami valamivel több mint nyolcszorosa a Föld és a Hold közötti távolságnak. Kozmikus mércével mérve ez egy aprócska távolság − írja a space.com.

A NASA „földközeli objektumnak" minősít minden olyan űrobjektumot, ami a Földtől 193 millió km távolságon belülre kerül, és "potenciálisan veszélyesnek" minden olyan gyorsan mozgó objektumot, ami 7,5 millió km távolságon belülre kerül. Miután az objektumokat megjelölik, szorosan figyelemmel kísérik őket, hogy valamilyen okból kifolyólag eltérnek-e az előre jelzett pályájuktól, ami a Földdel való ütközési pályára állíthatná őket.

A NASA ismeri a Föld felé tartó aszteroidák pályáját

A NASA nagyjából 28 000 aszteroida helyét és pályáját ismeri, amelyeket az Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) segítségével térképez fel. Ez a négy távcsőből álló rendszer 24 óránként képes az éjszakai égbolt teljes átvizsgálására. Az ATLAS 2017-es üzembe helyezése óta több mint 700 földközeli aszteroidát és 66 üstököst észlelt.

rep\u00fcl\u0151 aszteroida r\u00e9sz aluln\u00e9zetb\u0151l

Fotó: Bryan Goff / unsplash

A NASA az összes földközeli objektum pályáját megbecsülte az évszázad végéig, és a jó hír az, hogy a Földet a következő 100 évben nem fenyegeti az apokaliptikus aszteroidaütközés veszélye. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az űrkutatók abbahagyhatják a keresést. Bár a földközeli objektumok többsége nem civilizációkat pusztító, a közelmúlt történelmében mégis rengeteg pusztító aszteroida-becsapódás történt, ami indokolja az éberséget.

Becsapódások a közelmúltból

2021 márciusában egy tekegolyó méretű meteor 200 kilogramm TNT erejével robbant Vermont felett. 2013-ban a közép-oroszországi Cseljabinszk városánál csapódott egy meteor a légkörbe, ami nagyjából 400-500 kilotonna TNT-nek megfelelő robbanást generált. Tűzgömbök záporoztak a városra és környékére, épületeket rongáltak meg, ablakokat törtek be, és mintegy 1200 ember sérült meg.

Készen állunk az eltérítésre

Az űrügynökségek világszerte dolgoznak az objektum eltérítésének lehetséges módjain arra az esetre, ha egy aszteroida egyenesen bolygónk felé tartana. A NASA 2021. november 24-én indította el egy űrszondát a Double Asteroid Redirection Test (DART) misszió részeként, ami a Dimorphos aszteroidát tervezi átirányítani 2022 őszén, de Kína szintén egy aszteroida-irányító küldetés korai tervezési fázisában van.

A figyelmetekbe ajánljuk