green trees under blue sky during night time

A Földbe csapódás előtt órákkal észlelte az aszteroidát a magyar csillagász

Ez az ötödik alkalom, hogy egy aszteroidát észleltek az űrben, mielőtt becsapódott volna a bolygónkba és ez annak a jele, hogy egyre jobbak vagyunk az ilyesmiben.


Egy körülbelül 3 méter széles aszteroida égett fel az égen Izlandtól északra. Ilyesmi időről időre előfordul, de ez az eset annyiban figyelemre méltó, hogy az aszteroidát kevesebb mint két órával a becsapódás előtt észlelték. A felfedezésért Sárneczky Krisztiánnak jár az érdem, a magyar csillagász ugyanis az Európai Űrügynökség szerint a Piszkéstetői Csillagvizsgáló 60 centiméteres távcsövével kémlelte ki a sziklát. Első megfigyelése 2022. március 11-én történt. Összesen négy megfigyelés készült a fényes, gyorsan mozgó objektumról, mielőtt Sárneczky jelentette felfedezését a Minor Planet Center-nek, amit kevesebb mint 15 perccel az első észlelés után meg is tett.

Az MPC-t tájékoztatva az objektum létezéséről, az MPC a Sar2593 nevet adta neki. A központ értékelő rendszerei 1%-nál kisebb becsapódási valószínűséget adtak ki, de Sárneczky folytatta, és további 10 megfigyelést végzett az objektumról, miközben szoros kapcsolatban maradt az MPC-vel. Az újabb beáramló adatok más eredményt hoztak: egy órával Sárneczky első észlelése után az ESA Meerkat megfigyelő rendszere riasztást adott ki az ügynökség Földközeli Objektumok Koordinációs Központjának (NEOCC), mivel a becsapódás valószínűsége 100%-ra emelkedett.


Ráadásul a számítások azt mutatták, hogy az elkerülhetetlen becsapódás kevesebb mint egy órán belül következik be, és az objektum néhány száz mérfölddel Izlandtól északra lép be a Föld légkörébe. Az érkező aszteroidát nem tartották fenyegetőnek, mivel fényessége egy 1 méternél nem nagyobb átmérőjű sziklára utalt. Az ilyen kis méretű objektumok nem szokták túlélni a légkörbe való belépést, és évente nagyjából 10 ilyen méretű aszteroida éri el bolygónkat.
A Meerkat riasztása más csillagászokat is arra késztetett, hogy megnézzék, ami számos új megfigyeléshez vezetett, többek között a szlovákiai Kysuce csillagvizsgálójából.

Az új adatok alapján még pontosabb előrejelzést kaptunk arról, hogy hol fog a Földbe érni: nagyjából 140 km-re délre a Jan Mayentől, egy sarkvidéki szigettől, amely Izlandtól északkeletre, 1910 km-re található. A megfelelő tűzgömbről nem készült videó vagy kép, de az infravörös detektorok határozottan észleltek egy anomáliát. A becsapódásból származó jeleket Izlandról és Grönlandról észlelték, ami 2-3 kilotonna TNT-nek megfelelő energiakibocsátásra utal, írja a NEOCC. Ez több, mint ami egy 3 láb hosszú tárgytól várható lett volna, és annak a jele, hogy valószínűleg körülbelül 3 és 4 méter közötti átmérőjű volt. Az eltérés valószínűleg az optikai megfigyelések és az infrahang észlelések mérési bizonytalanságainak eredménye, tette hozzá a NEOCC.

Ez közel egyötöde a Hirosima felett felrobbantott atombomba által kibocsátott energiának. Mégsem hasonlítható ahhoz a meteorhoz, amely 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett omlott össze. Az a szuperbomba körülbelül 460 kilotonna TNT-nek megfelelő mennyiséget szabadított fel. Az MPC átnevezte az objektumot 2022 EB5-nek, mivel az a kitüntetést érdemelte ki, hogy mindössze az ötödik ismert aszteroida volt, amelyet a bolygónkba való becsapódása előtt megfigyeltek az űrben. Az egy mérföldnél nagyobb objektumok észlelése nyilvánvalóan sokkal könnyebb, mint a mostani méretűeké, de ez az eset azt sugallja, hogy egyre jobbak vagyunk pontosan ebben, mivel mind az öt észlelés az elmúlt 14 évben történt.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk