Egy aszteroida.

Illusztráció.

Hamarosan egy hatalmas aszteroida fog elhaladni a Föld mellett

Egy gigantikus, „potenciálisan veszélyes-aszteroida” – amely kétszer akkora lehet, mint az Empire State Building – csütörtökön (április 28-án) fog elszáguldani a Föld mellett – közölte a NASA.


A 418135 (2008 AG33) nevű aszteroida becsült átmérője 350 és 780 méter között van, és a Föld körüli pályára 37 400 km/órás sebességgel fog betörni. Szerencsére az aszteroida várhatóan becsapódás veszélye nélkül elhalad a bolygónk mellett.

A legközelebbi pontján az aszteroida körülbelül 3,2 millió kilométerre közelíti meg a Földet, ami nagyjából nyolcszorosa a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

Ez nagy távolságnak tűnhet, de kozmikus mércével mérve valójában egy kőhajításnyira van.

A NASA potenciálisan veszélyesnek minősít minden olyan gyorsan mozgó objektumot, amely 7,5 millió km távolságon belülre kerül.

Miután az objektumokat megjelölték, a csillagászok szorosan figyelemmel kísérik őket, és keresik az előre jelzett pályától való bármilyen eltérést, amely a Földdel való ütközési pályára állíthatná őket.

Az érkező űrsziklát először 2008. január 12-én fedezték fel az arizonai Mt. Lemmon SkyCenter obszervatórium aszteroidafelmérői, és utoljára 2015. március 1-jén száguldott el a Föld mellett – közölte a NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja (CNEOS).

Az aszteroida nagyjából hétévente halad el a bolygónk mellett, a következő közeli elrepülésre az előrejelzések szerint 2029. május 25-én kerül sor.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk