aszteroida föld
Újra megvizsgálták a Chicxulub-krátert és környékét.

66 millió évvel ezelőtt, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál becsapódó aszteroida minden dinoszauruszt elpusztított a bolygóról. A becsapódás egy gigantikus cunamit okozott, amelynek nyomai még ma is észlelhetők a tengerfenéken.

A szeizmikus adatokat megvizsgálva a Louisianai Egyetem kutatói egy friss tanulmányban vizsgáltak meg jobban a mindent elpusztítót szökőárt.

Nem meglepő, hogy a becslések szerint 10 kilométer széles aszteroida jócskán megfaragta a tengerfeneket. A kutatást vezető Gary Kinsland szerint a szökőár olyan megafodrokat alakított ki a fenéken, amellyel korábban még nem találkoztak.

A becslések szerint a becsapódás 100 millió megatonna TNT erejével hatott, ami 10 milliárd Hirosima-méretű bombának felel meg. Az aszteroida kiirtotta az összes földön élő dinoszauruszt és a bolygó fajainak több mint 75% -át. Egy 2018-as szimuláció szerint a megacunami akár 1500 méter magas is lehetett.

Az úgynevezett Chicxulub-esemény sekély vízben történt, és egy globális megacunami pusztított utána, hogy az atmoszférába került por miatt egy jelentős lehűlés következzen a napfény hiánya miatt. A mostani tanulmány azonban részletesen segíthet megismerni a szökőár erejét.

A Devon Energy energetikai vállalat louisianai adatai alapján a szakértőknek sikerült kimutatnia a cunami okozta óriásfodrokat. Ezek egymástól átlagban 600 méterre vannak egymástól és a magasságuk 16 méter. A fodrok iránya megegyezik az aszteroida becsapódásának irányával. Kinslandék szerint ezzel bizonyítva lett, hogy a Chicxulub-esemény által okozott szökőár az eddig dokumentált cunamik közül a legnagyobb volt a Föld történetében.

(Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk