snow covered mountain under cloudy sky during daytime

Rekordot döntő földrengésraj az Antarktiszon

Egy régóta szunnyadó víz alatti vulkán az Antarktisz közelében felébredt, és 85 ezer földrengésből álló rengéssorozatot váltott ki.


A 2020 augusztusában kezdődött és az év novemberére lecsillapodott földrengéssorozat a legerősebb földrengés-aktivitás, amelyet valaha is regisztráltak a térségben. A rengéseket pedig valószínűleg a kéregbe befolyó forró magma okozta, állapítja meg egy új kutatás. Normális esetben ezek a folyamatok geológiai időskálán játszódnak le, ellentétben az emberi élettartam alatt lezajló folyamatokkal, állítják a kutatók.

A raj az Orca Seamount körül keletkezett, amely egy inaktív vulkán, amely 900 méter magasan emelkedik a tengerfenékből a Bransfield-szorosban, a Déli-Shetland-szigetek és az Antarktisz északnyugati csücske közötti keskeny átjáróban.
Ebben a régióban a Phoenix tektonikus lemez a kontinentális antarktiszi lemez alá merül, törészónák hálózatát hozva létre, a kéreg egyes részeit megnyújtva, más helyeken pedig hasadékokat nyitva.

A Dél-Shetland-szigetek egyikén, a King George-szigeten lévő kutatóállomásokon dolgozó tudósok voltak az elsők, akik érezték a kisebb rengések morajlását. A hír hamarosan eljutott kollégáikhoz szerte a világon, akik közül néhányan külön projektekben dolgoztak együtt a szigeten lévő kutatókkal. A csapat szerette volna megérteni, hogy mi történik, de a King George-sziget távoli, mindössze két szeizmikus állomás van a közelben.

Így a kutatók az említett szeizmikus állomások adatait, valamint a globális műholdas navigációs rendszer két földi állomásának adatait használták fel a talaj elmozdulásának mérésére. Megvizsgálták a távolabbi szeizmikus állomások és a Föld körül keringő műholdak adatait is, amelyek radarral mérik a talajszintű elmozdulásokat, írják tanulmányukban. A közeli állomások meglehetősen egyszerűek, de a legapróbb rengések észlelésére jók voltak.

A távolabbi állomások eközben kifinomultabb berendezéseket használnak, és így részletesebb képet tudnak festeni a nagyobb rengésekről. Ezeket az adatokat összerakva a csapat képes volt képet alkotni a mögöttes geológiáról, amely ezt a hatalmas földrengésrajzot kiváltotta. A sorozat két legnagyobb földrengése egy 5,9-es erősségű rengés volt 2020 októberében és egy 6,0-es erősségű rengés novemberben. A novemberi rengés után a szeizmikus aktivitás csökkent.

A rengések a tanulmány szerint úgy tűnt, hogy a King George-szigeten mintegy 11 centiméter mértékben mozgatták meg a talajt. Ennek az elmozdulásnak csupán 4 százalékát lehetett közvetlenül a földrengéssel magyarázni. A tudósok gyanúja szerint a földkéregbe kerülő magma mozgása nagyrészt a talaj drámai elmozdulását okozza. De egyelőre nincs közvetlen bizonyíték a kitörésre.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk