snow covered mountain under cloudy sky during daytime

Egy régóta szunnyadó víz alatti vulkán az Antarktisz közelében felébredt, és 85 ezer földrengésből álló rengéssorozatot váltott ki.


A 2020 augusztusában kezdődött és az év novemberére lecsillapodott földrengéssorozat a legerősebb földrengés-aktivitás, amelyet valaha is regisztráltak a térségben. A rengéseket pedig valószínűleg a kéregbe befolyó forró magma okozta, állapítja meg egy új kutatás. Normális esetben ezek a folyamatok geológiai időskálán játszódnak le, ellentétben az emberi élettartam alatt lezajló folyamatokkal, állítják a kutatók.

A raj az Orca Seamount körül keletkezett, amely egy inaktív vulkán, amely 900 méter magasan emelkedik a tengerfenékből a Bransfield-szorosban, a Déli-Shetland-szigetek és az Antarktisz északnyugati csücske közötti keskeny átjáróban.
Ebben a régióban a Phoenix tektonikus lemez a kontinentális antarktiszi lemez alá merül, törészónák hálózatát hozva létre, a kéreg egyes részeit megnyújtva, más helyeken pedig hasadékokat nyitva.

A Dél-Shetland-szigetek egyikén, a King George-szigeten lévő kutatóállomásokon dolgozó tudósok voltak az elsők, akik érezték a kisebb rengések morajlását. A hír hamarosan eljutott kollégáikhoz szerte a világon, akik közül néhányan külön projektekben dolgoztak együtt a szigeten lévő kutatókkal. A csapat szerette volna megérteni, hogy mi történik, de a King George-sziget távoli, mindössze két szeizmikus állomás van a közelben.

Így a kutatók az említett szeizmikus állomások adatait, valamint a globális műholdas navigációs rendszer két földi állomásának adatait használták fel a talaj elmozdulásának mérésére. Megvizsgálták a távolabbi szeizmikus állomások és a Föld körül keringő műholdak adatait is, amelyek radarral mérik a talajszintű elmozdulásokat, írják tanulmányukban. A közeli állomások meglehetősen egyszerűek, de a legapróbb rengések észlelésére jók voltak.

A távolabbi állomások eközben kifinomultabb berendezéseket használnak, és így részletesebb képet tudnak festeni a nagyobb rengésekről. Ezeket az adatokat összerakva a csapat képes volt képet alkotni a mögöttes geológiáról, amely ezt a hatalmas földrengésrajzot kiváltotta. A sorozat két legnagyobb földrengése egy 5,9-es erősségű rengés volt 2020 októberében és egy 6,0-es erősségű rengés novemberben. A novemberi rengés után a szeizmikus aktivitás csökkent.

A rengések a tanulmány szerint úgy tűnt, hogy a King George-szigeten mintegy 11 centiméter mértékben mozgatták meg a talajt. Ennek az elmozdulásnak csupán 4 százalékát lehetett közvetlenül a földrengéssel magyarázni. A tudósok gyanúja szerint a földkéregbe kerülő magma mozgása nagyrészt a talaj drámai elmozdulását okozza. De egyelőre nincs közvetlen bizonyíték a kitörésre.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk