Pár év alatt elolvadhat az  Antarktisz gleccsereit védő jégréteg

Pár év alatt elolvadhat az  Antarktisz gleccsereit védő jégréteg

A műholdas felvételek szerint jóval drasztikusabb az Antarktisz gleccsereit a tengerbe omlástól védő selfjég olvadása.

A nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser úszó selfjege hasonlóan viselkedik, mint az üvegben lebegő dugó: megakadályozza, hogy a nagyobb jégtömegek bekerüljenek az óceánba. Most egy tanulmány szerint a selfjég 2017 óta drasztikusan olvadni kezdett, és a töredezése felgyorsult. Ráadásul a gleccserek összeomlása miatt a klímaváltozás is hamarabb bekövetkezhet, mint ahogyan azt korábban jósolták.

Az olvadás mértékét jól jelzi, hogy a selfjég 2017 és 2020 között 20 kilométert húzódott vissza, amit egy európai űrszonda figyelt meg, amely hatnaponta készít felvételeket. Most kikerült egy látványos videó is , ami jól bemutatja, hogy milyen mértékű az olvadás.

„Látható, ahogyan szétesik a jég. Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, mely fő jégtömegének már mintegy 20 százalékát elveszítette"

– mondta Ian Joughin, a Washingtoni Egyetem gleccserkutatója.

Ahogy az MTi beszámolt róla, 2017 és 2020 között három nagyobb szétesési esemény történt, amelyek hatására több mint 80 kilométer hosszú és 36 kilométer széles jéghegyek keletkeztek.

Ezek később apróbb részekre estek szét.

Joughin a fő gleccsertömeg két pontját követte kutatásain és megfigyelései szerint ezek 2017-től kezdődően 12 százalékkal gyorsabban kezdtek mozogni.

„Ez azt jelenti, hogy a Pine Island-gleccser jegéből 12 százalékkal több jég került be az óceánba"

– mondta a kutató.

A Pine Island és a Thwaites két egymás melletti gleccser az Antarktisz nyugati részén, melyek jégvesztesége miatt a tudósok leginkább aggódnak.

„A Pine Island és a Thwaites miatt aggódunk leginkább, mert ha ezek szétesnek, a Nyugat-Antarktisz többi része is követni fogja őket a modellek szerint"

– nyilatkozta az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Isabella Velicogna.

A Pine Island-gleccser 180 trillió tonnányi jeget tartalmaz, a kontinens jégveszteségének mintegy egynegyedéért felelős. Olvadása a tengerszint fél méteres emelkedését eredményezné.


A figyelmetekbe ajánljuk