Ugyan az eredmények még mindig nem válaszolták meg, hogy pontosan hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, ami miatt az agyban nagy mennyiségen halmozódik fel a béta-amiloid és tau nevű fehérje – normális mennyiségben ezek a fehérjék ártalmatlanok, de a kutatók szerint az elsődleges okozói az Alzheimer-kórnak.
Miután korábbi kutatások a kávét és a koffeint már összehozták a kognitív hanyatlás elleni védelemmel kapcsolatban, az olasz Veronai Egyetem csapata a kávékeverékek tau-fehérje csomókra gyakorolt hatására koncentrált.
Ez is érdekelhet: Meglepő hatással lehet a kávé a mentális egészségünkre
A kutatók olyan technikát használtak, amellyel az anyagok atomi szinten elemezhetők, és megnézték az eszpresszó kulcsfontosságú kémiai összetevőit, majd a koffeint, trigonellint, genisteint és teobromint további laboratóriumi kísérletekben elemeztek..
Mint kiderült, a koffein, a genistein vagy a teljes eszpresszókivonat koncentrációjának növelésével a tau-fibrillumok (fehérjecsomók) egyre rövidebbek lettek, és kevésbé képeztek nagyobb csoportokat. Sőt: a kísérletek azt mutatták, hogy a ezek a megrövidült fibrillumok nem voltak mérgezőek a sejtekre, és nem működtek „magként", amelyből további csomósodás történhetett volna.
A koffein és az eszpresszókivonat kötődését az előre kialakult tau-fibrillumokhoz is kimutatták, ami arra utal, hogy kölcsönhatásba léphetnek a meglévő csomókkal, és megakadályozhatják az újak kialakulását, számol be az eredményekről a ScienceAlert.
Olvasd el ezt is! A kávé tényleg jó a szervezetednek – akárcsak az étcsoki, a vörösbor és a sör is
Rossz hír, hogy a kávékeverékek közvetlen alkalmazása a tau-fehérjékre már nem nagyon működik. Az ital először az emésztőrendszerünkben kerül feldolgozásra, és bár néhány hasonló vegyületről ismert, hogy átjut a „vér-agy gáton", mint például a koffein, a kimaradt vegyületek miatt nem lesz ugyanolyan a hatás.
A kutatók bíznak abban, hogy az eredményeknek köszönhetően a jövőben az Alzheimer-kór és más kognitív betegség is megelőzhető vagy kezelhető lesz.