A világ legfiatalabb Alzheimer-betegét diagnsztizáltak, a kutatók csak találgatnak
Shutterstock

A világ legfiatalabb Alzheimer-betegét diagnsztizáltak, a kutatók csak találgatnak

20 éves sincs, de már a betegség diagnosztizálása előtt két évvel jelentkeztek a tünetek.

Egy 19 éves kínai férfi lett a világ legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betege – számol be az esetről az IFLScience. A betegnél már két évvel ezelőtt megjelentek a tünetek: az akkor még kiskorú páciensnél gyakori emlékezetkiesés és iskolai koncentrációs problémák jelentkeztek, majd az orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi lényegében megfelel minden olyan kritériumnak, amely a 65 év felettieknél leggyakrabban előforduló betegség tünetei.

Ez is érdekelhet: Ez lehet a korai demencia legfőbb jele

Az IFLScience cikke szerint a beteg nem tudta felidézni az egy nappal korábbi eseményeket sem, ahogy a személyes holmijait se találta meg. Az olvasással és a reakciókkal is nehézségei voltak, arra sem emlékezett, hogy evett-e már. Emiatt a betege be se tudta fejezni a középiskolát, pedig az elmondások alapján átlagon felüli teljesítményt nyújtott az iskolában, mielőtt jelentkeztek volna a kognitív hanyatlás tünetei.

Az Alzheimer-kóros esetek mindössze 5-10 százalékát teszik ki azok, akiknél 30 éves kor előtt jelentkeznek a tünetek, ezekért általában mindig valamilyen genetikai mutáció a felelős. Emiatt a kutatók teljes genomszekvenálást végeztek, de legnagyobb meglepetésükre semmilyen bizonyítékot nem találtak olyan mutációra, amely magyarázatot adna a 19 éves férfi Alzheimer-korára

A vizsgálatok során azért kiderült pár érdekesség: a kutatók nem találták még az amiloid-β fehérje plakkjait és a tau-fehérje csomóit, amelyek gyakran jelennek meg az agyban Alzheimer-kór esetén.

A szakértők azonban csak találgatnak, hogy mi okozhatja ezek hiányát, de szerintük a beteg életkora játszott szerepet abban, hogy nem halmozódtak fel a kóros fehérjék az agyában.

A tanulmány szerzői szerint a jövő egyik legnagyobb tudományos kérdése a fiatal Alzheimer-betegek rejtélyeinek feltárása, amire a tudomány ma még nem tud pontos magyarázatot adni.


A figyelmetekbe ajánljuk