Egy nő fogja a fejét.

Ennek az italnak a fogyasztása jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

Egy kutatás szerint a nagyobb mennyiségű kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.


A kávét összefüggésbe hozták az agyban található amiloid plakkok csökkentett szintjével – ezekről úgy gondolják, hogy kulcsfontosságúak az Alzheimer-kór kialakulásában. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. A szóban forgó kísérlet során a kávézó emberek kognitív funkciói is magasabb szinten voltak.

Dr. Samantha Gardener, a tanulmány első szerzője kifejtette:

Azt találtuk, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek nem volt memóriazavaruk, és akik a vizsgálat kezdetén magasabb kávéfogyasztással rendelkeztek, kisebb volt a kockázata annak, hogy a vizsgálat során enyhe kognitív károsodásba – amely gyakran megelőzi az Alzheimer-kórt – vagy Alzheimer-kórba lépjenek át.

Dr. Gardener szerint a kávéfogyasztás egy egyszerű módja lehet az Alzheimer-kór késleltetésének:

A kávézás különösen hasznos lehet azok számára, akiknél fennáll a kognitív hanyatlás kockázata, de még nem jelentkeztek tünetek. Talán képesek leszünk kidolgozni néhány világos irányelvet, amelyet a középkorú emberek követhetnek, és remélhetőleg ez aztán tartós hatást fejthet ki.

A tanulmány azt sugallja, hogy a napi egy csésze kávét ivó személyeknek érdemes lehet napi két csészére növelniük a fogyasztásukat.

Dr. Gardener hozzátette, hogy ha egy átlagos csésze otthon készített kávé 240 gramm, akkor a napi két csészére való emelés 18 hónap elteltével potenciálisan nyolc százalékkal csökkentheti a kognitív hanyatlást.

A tanulmány azonban nem tudta meghatározni, hogy legfeljebb hány csésze kávé fogyasztása a legoptimálisabb, illetve hogy a tej hozzáadása jelent-e különbséget.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk