Tóth Krisztina meseszereplőkkel
tothkrisztina.hu / Falus Kriszta

Irodalmi inspirációk: Tóth Krisztina meséről és valóságról

Miről mesél a kislányának és mit változtatna meg a világban? Többek közt erről beszélgettünk a kortárs magyar irodalmi élet ismert alakjával.


Környezettudatosság a mindennapokban

Hamu és Gyémánt magazin 2019. nyár / Galgóczi Németh Kristóf

Tóth Krisztina verseivel, prózáival és gyerekeknek írt műveivel a kortárs magyar irodalom egyik ismert és elismert szerzője. Könyveit eddig több mint tizenöt nyelvre fordították le, és számos irodalmi díjat érdemelt ki általuk. A 2019-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg legújabb novelláskötete Fehér farkas címmel.

Felnőttekről, gyerekekről és ránk leselkedő veszélyekről

Mióta újra kisgyereke van, ismét ír gyerekeknek is. Mit, miről mesél esténként otthon?

Mi nem csak esténként mesélünk, van reggeli mese is, amit – ahogy a kislányom szokta mondani – fejből olvasok, vagyis rögtönzök. Ez többnyire a házunk előtt álló fa gyökerei közt lakó manókról szól. Ma reggel például a manók úgy fényesítették ki a parkettát a manóházban, hogy behívták a csigákat…

A felnőtteknek szóló történeteiben sokszor kerül elő az uralkodás, elnyomás, kiszolgáltatottság. Ez a mindennapi tapasztalata az életről?

Ez azért ennél bonyolultabb… Azt látom, hogy az emberi kapcsolatokban nagyon erős a dominanciára törekvés. Ez nyilván azért ilyen fontos nekem most, itt, ebben az időszakban, mert frusztrált helyen, feszültséggel terhes viszonyok között élünk. Nem is elsősorban a konfliktusok, hanem a viselkedésmintázatok érdekelnek.

Nem pusztán irodalmi munkásságáról ismert, többször mond nagy hatású beszédeket, illetve laudációkat is, amelyekben felhívja a figyelmet különböző társadalmi problémákra. Mit változtatna meg legszívesebben a világban?

A gyerekeimet igyekeztem érzékeny felnőttekké nevelni. A fiam már felnőtt, rá nincs hatásom, a lányomat viszont igyekszem környezettudatosan nevelni. A pazarlás és érzéketlenség mögött is emberi gőg áll. A világ nem a miénk, nem azért van, hogy használjuk, az ég szerelmére.

Tóth Krisztinát Veiszer Alinda kérdezte. A teljes interjú a Hamu és Gyémánt magazin 2019. nyári lapszámában jelent meg.

A figyelmetekbe ajánljuk