sea level rising glacier iceland

A Harvard szakemberei a tengerszint emelkedése kapcsán 30 százalékos extra növekedéssel számolnak az eddigi előrejelzésekhez képest.


Korábban írtunk már arról, hogy évente több milliárd tonna gleccser olvad el Grönlandon, az összes gleccser eltűnhet az Alpokból, valamint, hogy ezek miatt rohamosan növekszik a tengerszint. Most újabb fenyegető tanulmány jött létre a témában.

Az antarktiszi jégtömb állapota alapján a katasztrófa szélére sodródtunk. A jégtömb olvadása ugyanis olyan mértékben növelni fogja a világ tengereinek szintjét, hogy ez már a következő évtizedekben kihathat a különböző partszakaszok épségére.

A következő ezer évre körülbelül 3,2 méteres emelkedést jósoltak idáig, ám az új felmérések szerint ez is optimista becslés volt. Egy friss tanulmány alapján ez a növekedés magasabb lehet egy méterrel, tehát 30 százalékkal több lehet, mint eddig gondoltuk.

Jerry Mitrovica, bolygószakértő, a Harvard Egyetem munkatársa szerint minden eddigi előrejelzést arról, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró hogyan emeli meg a tengerszintet, felül kell vizsgálni.

A növekedésnek egy úgynevezett víztaszító mechanizmus az okozója. A jégtakaró olvadásával az antarktiszi alapkőzet - amely jelenleg tengerszint alatt van - megemelkedik, és a körülötte levő vizet is az óceánba taszítja. Az új számítások szerint ez a további, alapkőzet által megemelt vízszint lesz a felelős az extra növekedésért.

Az eddigi kutatások, amik számításba vették a hatást sem számoltak ilyen mértékű tengerszint emelkedéssel. A víztaszító mechanizmusról tehát már egy ideje tudtak, de a tengerszint emelkedéséhez való hozzájárulását minimálisnak értékelték.

A friss előrejelzés szerint a tengerszint emelkedésében 18 százalékos növekedést tapasztalhatunk a század végére.

Ez rámutat arra, hogy sürgős fellépésre van szükség a párizsi klímaegyezményben meghatározott szén-dioxid-semlegességi célok elérésének érdekében.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk