kottaállvány music sheet

Szerencsére nem maradnak támogatás nélkül a művészek.


Fekete Péter, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériumának) kultúráért felelős államtitkára a színház világnapján a Köszönjük, Magyarország!, művészeket támogató program folytatását jelentette be.

A program második ütemterve alapján a célkitűzések, valamint a szellemiség maradt a régi, ez alapján szeretnének segíteni a jövedelem nélkül maradt előadóművészeknek. Ezzel támogatják a művészeti élményeket, programokat kényszerűen nélkülöző csoportokat is.

Noha több művészeti dolgozó is kivette a részét a közösség művészeti életének bővítésén a járványhelyzet alatt, több független művész is elveszítette munkáját.

A programot egy éve indították, 1 milliárd forintos keretösszeggel, azzal a céllal, hogy a nehéz helyzetbe került művészeket későbbi fellépésekkel tudják segíteni.

Fekete szerint a program első része sikeres volt, a 2020-as nyári időszakban ugyanis olyan kistelepülésekre is minőségi kulturális produkciók juthattak el, amilyenre korábban még nem volt példa. Mindenkinek igénye van a kultúrára, a korlátozások feloldása után emiatt országszerte lehetőség nyílik arra, hogy a kisebb települések kultúrházai, könyvtárai, szabadtéri színpadai különböző előadásoknak adjanak helyet.

A Köszönjük, Magyarország! program ezúttal 500 ezer forintra emelte azt a támogatást, amelyet a munka nélkül maradt művészek igényelhetnek. Az érintetteknek cserébe vállalniuk kell, hogy amint lehetségessé válik, 6-10 alkalommal is fellépnek majd.

Ha valakik képesek az élet újraindításában segíteni, akkor azok a kulturális szféra dolgozói

─ hangsúlyozta ki az EMMI államtitkára.

A program második részének lebonyolításáért a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. a felelős.

2800 szabadúszó előadóművész nyert 1700 különböző egyéni és csoportos előadás megvalósítására támogatást a program első felében. Ezekből 1600 helyszínen 4500 program valósult meg körülbelül 1 millió néző részvételével.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk