Kanadai művész keltette életre a Római Birodalmat
voshart

Augustus és Maximinus

Kanadai művész keltette életre a Római Birodalmat

Eddig csak egy-egy film alapján képzelhettük el, hogyan is nézhettek ki a nagy történelmi személyiségek, például a császárok a való életben. Most Daniel Voshart kanadai designer és operatőr révén megismerkedhetünk a római uralkodókkal.


A portrézás Voshart elmondása szerint a saját karantén-projektjeként indult. Az amúgy a filmiparban VR-szakemberként dolgozó Voshartnak azért kellett találnia másik elfoglaltságot, mert a koronavírus következtében felfüggesztették az állását.

Így készítette el júliusig az első 54 császár ábrázolását, amit pillanatok alatt elkapkodtak.

Az első kiadás.

medium/Voshart

A designer eredetileg 300 posztert készített első körben, remélve, hogy egy év alatt el tudja majd adni őket. Ehelyett három hét alatt elkapkodták a munkáit, és még mindig hatalmas a kereslet irántuk – mesélte a The Verge-nek.

A projekt előtt ő maga se gondolta volna, hogy pont a Római Birodalom ikonikus figuráinál fog kikötni, hiszen elmondása szerint egyáltalán nem érdekelte a korszak, azonban jobban beleásva magát a történelembe, és mára megváltozott a véleménye.


Ráadásul a portrék elkészítéséhez nincs is semmilyen speciális eszközre szükség. A két fő eszköz közül az egyik az online is elérhető ArtBreeder, ahol rengeteg portré közül válogathatunk, és a mesterséges intelligencia segítségével könnyen manipulálhatjuk a képeket. A másik természetesen a Photoshop volt. Voshart a római császároknál mellszobrok, érmék, festmények és ezek kombinációit használta fel és dolgozta fel az ArtBeederen, majd Photoshopban.


A szobrok életre keltésénél Voshart kifejezetten ügyelt arra, hogy ne a legjobb színben tüntesse fel az uralkodókat, mivel szerinte az akkori művészek szándékosan megszépítették az alkotásokat.

Továbbá valós személyek arcvonásait is adaptálta, hogy még élethűbbek legyenek a portrék. Augustus császárban például Daniel Craig vonásai is megtalálhatóak.

medium/Voshart

Az alkotások nem csak a képekért rajongók figyelmét keltették fel, hanem a tudományos világét is. Különböző tudósok keresték fel a kanadai művészt tippekkel, ötletekkel kapcsolatban, hogyan lehetne még élethűbben ábrázolni a római uralkodókat.

Az biztos, hogy a projekt folytatódik, hiszen a múlt héten jelent meg Voshart legújabb frissítése, ahol az előzőnél is valósághűbben ábrázolja a történelmi személyeket.

A figyelmetekbe ajánljuk