Ismerd meg a 3 legőrültebb művészt a világon!
Unsplash

Őrültek, mégis sikeresek!

Ismerd meg a 3 legőrültebb művészt a világon!

Formaldehidben pihenő állattetemek, bevetetlen ágy és egy rakás szennyes alsó: így hergelik a világot a legőrültebb művészek, akikről egész listákat találni a neten egészen Michelangeloig visszamenőleg.


A 15. század egyik legkiemelkedőbb művésze óta olyanok robbantották fel a közvéleményt mint Vincent van Gogh, Pablo Picasso vagy Salvador Dalí. A 21. században is több olyan művész él, akiknek munkássága megosztja a közvéleményt, közülük pedig sokan kifejezetten különcök, már-már őrültek. Közülük mutatjuk be a legelvetemültebb, ma is élő személyiségeket!

3. Gilbert & George

Gilbert és George a magánéletben is egy párt alkotWikimedia Commons

A harmadik helyezett valójában nem egy, hanem egyszerre két személy: Gilbert Proesch és George Passmore képzőművészek évek óta dolgoznak együtt, először a St Martin's művészeti iskolában találkoztak 1967-ben. Konzervatív szemléletük és Margaret Thatcher iránti szeretetük mindig is ellentétes volt a hagyományos művészek baloldali politikájával és berendezkedésellenesség szemléletével. Kirívóak meglehetősen különc tárgyválasztásukkal is, amely általában a különböző testnedvek megjelenítésében, és a londoni East End-en élő ázsiai emberek képére nyomtatott rasszista szavakban merül ki. Mégis, különös művészetük több vezető egyetem díját és tiszteletbeli doktori címét hozta el nekik.

2. Damien Hirst

Hirst egy alkotását betiltották a köz előttWikimedia Commons

Esztétikailag kifogásolható, őrült, mégis sikeres művészetével nyerte el a második helyet Damien Hirst, akinek egyik leghíresebb műve az Anya és gyermeke elválasztva címet viselő installáció. Itt azonban ne egy édesanya és gyermeke elválasztásáról szóló történet megörökítésére érdemes gondolni, hanem egy hosszában félbevágott tehénre, és annak hasonló sorsú borjújára, amelyek formaldehidben úsznak. Bármennyire is kegyetlenül hangzik, az installáció sikeressége 1993-as megjelenése óta töretlen.

Damien Hirst: Mother and Child DividedFlickr

Hirst munkásságában azóta is kulcsfontosságú szerepet tölt be halott állatok testének megőrzése, mint például egy dobozban elhelyezett, döglött tigriscápa és egy oszlásnak indult tehénfej legyekkel körülvéve – utóbbit betiltották, mert félelmet és hányingert keltett az emberekben. A morbid stílus pedig nem minden: a '90-es években az ironikus nőgyűlölő szerepét is magáénak tudhatta, amikor nagykeblű, rövidszoknyás nőkről készített kompromittáló videoklipet a Blur együttes Country House című számához.

1. Tracey Emin

Tracey Emin közszemlére tette férfi szeretőinek nevétWikimedia Commons

TOP3 listánk győztese Tracey Emin kortárs művésznő, aki 1997-ben tűnt ki Mindenki, akivel lefeküdtem 1963 és 1995 között című installációjával, amelynek keretében egy sátor oldalainak belsejére felírta volt szeretői nevét. Tekintve, hogy a művésznő 1960-ban született, csak remélhetjük, hogy az első nevek teoretikus értelemben vett szeretkezésekről tanúskodnak. Ez azonban még nem minden! Két évvel később a bevetetlen ágyát, és a rajta heverő szennyes alsóneműket állította ki, amelyet Turner-díjra jelöltek.

Tracey Emin: My BedFlickr

Tracey egyébként maga sem vitatja, hogy különc és kicsit őrült. Életrajzi könyvének a "Strangeland", azaz Különös világ címet adta. Ebben az írásban pedig így fogalmaz: „Itt vagyok én, egy őrült, anorexiás, alkoholista, gyermektelen, gyönyörű nő". Korábban több tévés szereplés alkalmával is alkoholos mámorban, káromkodva jelent meg. Mégis szép karriert futott be: jelenleg a londoni Királyi Művészeti Akadémia rajzprofesszora.

A figyelmetekbe ajánljuk