salvador dalí az ablakban

Előkerült Salvador Dalí eltűntnek vélt viaszszobra

A művet tegnap mutatták be egy hawaii galériában, a szürrealista mester születésének 118. évfordulóján.


Az alkotást a hawaii Maui szigetén található Harte International Galleries-ben állítják ki. Az 1979-ben,– tíz évvel Dalí halála előtt – készült szobor a keresztre feszített Jézust ábrázolja, ami a művész egy 1951-es festményén alapul. Mindkettőnek a Keresztes Szent János Krisztusa címet adták.

A szobor az idők folyamán szolgált modellként, amelyből több száz platina-, arany-, ezüst- és bronzkiadás készült. A szakértők azonban azt feltételezték, hogy az eredeti viaszfaragvány megsemmisült.

A Harte International Galleries története során számos Keresztes Szent János Krisztus féldombormű szobrot értékesített, de senki sem gondolta volna, hogy az eredeti mű még mindig létezik

– nyilatkozta a galéria társtulajdonosa, Glenn Harte.

A szobor, mint kiderült, csupán a raktárban phent. Az elmúlt négy évtizedben egy Dalíhoz közel álló magángyűjtő páncéltermében volt elhelyezve. A művet még az eredeti plexiüveg burkolatban is őrizték, amelyet maga a művész tervezett hozzá.

Courtesy of Harte International Galleries

Harte és csapata már kapcsolatban állt a névtelenségét megőrizni kívánó gyűjtővel egy művészeti könyv beszerzése ügyében, amikor tavaly év végén értesültek a szobor létezéséről. Megvásárolták a művet, az Elveszett viasz címet adták neki, és most állítják ki először, Dalí halála óta.

(Artnet)

A figyelmetekbe ajánljuk