falu
Shutterstock

Illusztráció

Egy belvárosi lakás áráért árulnak egy egész falut Spanyolországban

Nem meglepő, hogy nagy az érdeklődés.

260 ezer euróért, nagyjából 104,5 millió forintért árulnak egy egész falut Spanyolországban – írja a Haszon a hvg.hu alapján. A portugál határ közelében, Madridtól nagyjából három órányi autózásra fekvő Salto de Castro 44 házból áll, van benne templom, iskola, szálloda, uszoda is. Lakói viszont nincsenek: a település három évtizede lakatlan.

A tulajdonos a kétezres évek elején vásárolta meg a falut és azt tervezte, hogy turisztikai központtá alakítja – az eurózóna válsága viszont keresztülhúzta a számításait.

Végül azért döntött az eladás mellett, mert nincs elég pénze a karbantartási költségekre.A hirdetés egy hete jelent meg egy ingatlanközvetítő kínálatában, és már több mint 50 ezren kattintottak rá.

Az eladót képviselő Royal Invest munkatársa szerint 300-an már meg is keresték: akadnak érdeklődők Oroszországból, Franciaországból, Belgiumból és az Egyesült Királyságból is – valaki már foglalót is fizetett.

A falut az Iberduero nevű energiavállalat építtette, hogy ott szállásolja el a közeli beruházásán dolgozó munkásait és családjukat, de a munka végeztével a falu kiürült.

Korábban már megpróbálták eladni a települést, akkor 6,5 millió eurót kértek érte, de nem volt érdeklődés. Az épületek állaga romlott, ezért most az ár is alacsonyabb, 260 ezer euró, amiből Madrid vagy Barcelona jobb részein egy egy hálószobás lakást lehet megvenni.


A figyelmetekbe ajánljuk