spanyol hegyes vidék

Egy spanyol város olcsó lakbérrel csábítja a távmunkásokat – így élhetsz az ajánlattal!

A délkelet-spanyolországi Sierra del Segura régióban, egy sziklás fennsík szélén fekvő Letur falu bízik abban, hogy a digitális nomádok fogják megmenteni a 900 fős, fogyatkozó lakosság életét.


Nemrég egy új kezdeményezést indítottak Repuebla Letur (Letur újranépesítése) néven, ami távmunkásoknak kínál lehetőséget, hogy a falu központjában lévő tíz újonnan épített és teljesen berendezett két- és háromszobás apartman egyikében lakjanak, havi 340 és 450 euró (140 ezer és 180 ezer forint) közötti bérleti díjért, közüzemi díjak nélkül. A közelben egy nagysebességű internetkapcsolattal rendelkező co-working tér kialakítását is tervezik.

A remények szerint az új lakosok érkezése biztosítja majd, hogy a kulcsfontosságú szolgáltatások, mint az iskola és az orvosi rendelő nyitva maradjanak a faluban.

Olyan embereknek szeretnénk adni, akik belefáradtak a városi életbe, és készek beköltözni egy bútorokkal, háztartási gépekkel felszerelt otthonba, mindennel, amire egy családnak szüksége lehet a kellemes élethez

− mondta a Lonely Planetnek Carlos García Osío az El Cantero di Letur-tól, a kezdeményezés mögött álló leturi biotejgazdaságtól.

A lehetőség bárki számára nyitott, aki távmunkában dolgozik, García Osío és a falu többi lakója pedig reménykednek, hogy új szomszédaik otthonra lelnek Leturban.

tehenek Spanyolorsz\u00e1gban

Fotó: Hayden Walker / unsplash

Amíg az emberek távmunkában dolgoznak, és minden követelményt teljesítenek, addig 10 vagy akár 20 évig is itt maradhatnak

− fejti ki García Osío.

Az első lépésként látogassuk meg a repueblaletur.com weboldalt és tájékozódjunk a programról.

Nem kellett sok idő, hogy a program híre elterjedjen: a júliusban indított 10 házból 5 már foglalt. García Osío beismerte, hogy ez a nemzetközi figyelem őket is meglepte: az eredeti szándék szerint spanyol állampolgárokat vagy már spanyol lakhellyel rendelkezőket vonzottak volna.

De amíg az emberek hajlandóak Leturt hivatalos lakóhelyüknek nyilvánítani, addig minden nemzetiséget szívesen fogadnak. Elsőbbséget élveznek azok a családok, akiknek 12 év alatti gyermekeik vannak, és őket a helyi iskolába íratják be.

Az odaköltözők meg fogják tapasztalni, hogy a csökkenő népesség ellenére a hegyi faluban még mindig nagy az élet, többek között öt bár és étterem üzemel, több szupermarket és vegyesbolt van, valamint kulturális fesztiválok. García Osío azt mondja, ha egy új mozifilmre kíváncsi vagy egy bevásárlóközpontba kíván ellátogatni, autóba ül (a Leturba közlekedő tömegközlekedés meglehetősen hiányos), és az egy órányira lévő Albacetébe hajt. A legközelebbi repülőtér Murciában van, körülbelül 1 óra 30 perces autóútra a falutól.


A figyelmetekbe ajánljuk