Spanyolországban nem vihetik 27 fok alá a légkondik hőmérsékletét a nyilvános helyeken

Spanyolországban nem vihetik 27 fok alá a légkondik hőmérsékletét a nyilvános helyeken

Annak ellenére, hogy Európa az eddigi legmelegebb hőhullámból próbál feléledni, Spanyolország ellentmondásos rendeletet adott ki, amely megakadályozza, hogy az emberek túl alacsonyra állítsák a termosztátot a közterületeken.


A rendelet megtiltja, hogy a légkondicionáló berendezéseket 27 foknál alacsonyabb hőmérsékletre állítsák minden középületben, beleértve az üzleteket, pályaudvarokat, repülőtereket és irodákat. Az intézkedés különösen a nagyáruházakra vonatkozik, mivel ott a legsúlyosabb a helyzet. A háztartások természetesen nem tartoznak az új szabályok hatálya alá.

A tilalom a jövő héten lép hatályba, és jövő év novemberéig marad érvényben.

A tisztviselők azt állítják, hogy a légkondicionálási szigorítás része az Európai Unió azon nagyobb tervének, hogy leszoktassa magát az orosz gázról.

Az amerikai Energiainformációs Hivatal szerint Spanyolország gyakorlatilag nem termel saját földgázt, annak ellenére, hogy Európa hetedik legnagyobb földgázfogyasztója. Az ország leginkább az algériai importra támaszkodik, de Oroszország az ország második legnagyobb szállítója.

A geopolitikától eltekintve, a klímahőmérséklet emelése veszélyes lehet a spanyol lakosságra nézve. Júliusban állítólag Spanyolországban több mint 2000 ember hunyt el az elviselhetetlen meleg miatt.

Spanyolország nincs egyedül azzal a döntésével, hogy korlátozza a légkondicionáló használatát. Franciaország, Görögország és Olaszország is hasonló intézkedéseket hozott, nyáron ne hűtsenek, télen pedig ne fűtsenek (ilyenkor maximum 19 fok lehet) annyira az emberek.

Emellett más energiatakarékossági intézkedéseket is hoztak. Azt is előírták, hogy a létesítmények ajtajait a lehető legtovább kell zárva tartani, hogy elkerüljék a hő- és hidegszivárgást.

Azonban nem mindenki hajlandó követni a példát, a madridi régióelnök, Diaz Ayuso elutasítja a kérelmet. Ayuso egy tweetben egyenesen kijelentette, hogy „Madrid nem fog kikapcsolni". Ez a fajta viselkedés azonban nem szokatlan Ayusótól, aki spanyol kormány COVID-korlátozások bevezetésére irányuló próbálkozásainál is ellenállt.

A figyelmetekbe ajánljuk