person wearing round Fossil chronograph watch with link band displaying 01:47 time

Néhány tipp, hogy ne menjen idő előtt tönkre a luxusórád

Ha luxusórákat gyűjtesz, valószínűleg szeretnéd tudni, hogyan kell jól karbantartani és ápolni őket. Elvégre komoly árcédulával rendelkeznek, és ugyanúgy kell kezelni őket, mint a többi értékes ékszerét.


Bár az órád kívülről robusztusnak és strapabírónak tűnhet, sok alkatrészével finoman kell bánni. Egy luxusóra különböző szíjakkal, óraáramkörökkel és kialakításokkal rendelkezhet, amelyek mind különleges karbantartási útmutatókat igényelnek. A Bespoke Unit útmutatójában megismerheti a dióhéjakat és a csavarokat.

Műszaki mechanizmusaikat tisztán kell tartani és szervizelni, hogy hosszú időn keresztül folytathassák funkcióikat. Soha nem tudhatod; akár át is adhatod őket a következő generációnak és az utána következőnek. Értékes családi ereklyék lehetnek, mivel a luxusórákat általában kézzel készítik és építik az óra szakértők, azzal a szándékkal, hogy egy életen át tartson.

A luxusórák gondozásának egyik módja a biztosítás megkötése. Balesetek és elkerülhetetlen helyzetek bármikor előfordulhatnak. Figyelembe véve, hogy mennyire drága a luxusórája, szükséged lesz valamilyen védelemre a nagy összegű befektetéséhez. A legjobb, ha kutatást végzel, és megtalálod a legelismertebb és legkedvezőbb árú órabiztosítást a közeledben. Megkérdezheted az óraboltban, és tanácsokat gyűjthetsz tőlük.

Az ékszerekhez hasonlóan az órákat is rendszeresen tisztítani kell. A legjobb, ha a lehető leggyakrabban tisztítod. Távolíts el minden szennyeződést vagy port a kristályról, a tokról és a szíjról egy tiszta ruhával. A vízálló órákat évente többször is be lehet áztatni vízbe a szennyeződések eltávolítása érdekében. Szappannal viszont semmiképpen ne tisztítsd, azzal tilos. Az otthoni barkácsolásos tisztítási módszerek alkalmazása mellett ajánlott luxusórád egy professzionális óratisztító üzletbe vinni. Ők biztonságosan mélytisztítani tudják. Ez azért is ajánlott, mivel az izzadtság befolyhat az órába, ami belülről erodálhatja, csökkentve az értékét.

Az óra napi tisztítása védi az állapotát, de a rendszeres szervizelés biztosítja is, hogy az óra a lehető legjobban működjön. Ez egy másik kötelező teendő a luxusórák tulajdonosai számára. Fontold meg, hogy kétévente legalább egyszer felkeresed az óra szervizét, hogy laposan átvizsgálhassák. Ez a rutin magában foglalja az elemek cseréjét és a belső minőségi állapotának ellenőrzését.

A mai óraolajozásban alkalmazott újításoknak köszönhetően darabjaid hosszú ideig jó állapotban maradhatnak. Azonban még mindig szükség van arra, hogy újra és újra bekend velük őket, mivel ezek a kenőanyagok hajlamosak kiszáradni.

Végül is a megfelelően megolajozott órák jobban működnek és tovább tartanak. Ahogy az órát felhúzzák, a kenőanyag szétterül az egészben. Ha tucatnyi zsebórád van, legalább havonta egyszer húzd fel őket. Ez elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy megőrizzék működésüket és hatékonyságukat.

Minden luxusóra valószínűleg ezeket a lépéseket igényli az ápoláshoz. Mivel azonban nem létezik minden óramárkára és óratípusra egyformán alkalmazható megközelítés, olvasd el az ápolási útmutatóját. Kérj tanácsot az óraforgalmazótól vagy ékszerésztől a fenti tippeken túl.

(Forrás: Luxatic)


A figyelmetekbe ajánljuk