kanada tömegközlekedés

Kanadában olyan közlekedési rendszer épül, amilyet a világ még nem látott

Ha minden igaz, Kanadában hamarosan új formája lesz a tömegközlekedésnek, aminek köszönhetően szinte percek alatt el lehet jutni bárhová.

A kanadai TransPodnevű startup nemrég egy olyan hibrid fejlesztést mutatott be, amely egy repülőgép és egy vonat keresztezése. A vállalat állítása szerint a jármű forradalmasíthatja a közlekedést Kanadában.

A teljesen elektromos FluxJet nevű jármű a startup szerint több mint ezer kilométer per órás sebességgel lesz képes közlekedni, mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül.

Összehasonlításképpen: a FluxJet valamivel gyorsabb lenne, mint egy átlagos magánrepülőgép, és körülbelül háromszor gyorsabb, mint egy nagy sebességű vonat.

A szárnyak nélküli repülőgép, ahogy a vállalat nevezi, „érintkezés nélküli energiaátvitellel" működik, emellett olyan aerodinamikai és meghajtási rendszerekkel van felszerelve, amelyeket kifejezetten a súrlódás csökkentésére terveztek.

Lényegében egy vákuumcsöves elrendezés teszi lehetővé, hogy a mágnesesen lebegő vonat „kerekei" gyorsabban haladjanak, mint a vonatok, autók vagy a sugárhajtású repülőgépek – mutatja be a járművet a Robb Report.

TransPod

A FluxJet akár 54 utast és két kerekesszéket is képes szállítani.

Négy csomagtartóval is fel van szerelve, és akár 10 tonna rakományt is el tud szállítani. A TransPod vonal néven ismert, külön erre a célra kialakított csőrendszeren fog közlekedni, hogy enyhítse a főutak és autópályák zsúfoltságát – a technológia egyébként nem feltétlen új, más vállalatok is terveznek hasonlókat.

A TransPod vonalnak a kulcsfontosságú helyeken és a nagyvárosokban lesznek állomásai, a járatok pedig várhatóan kétpercenként indulnak majd. Állítólag 44 százalékkal kerül majd kevesebbe, mint egy repülőjegy.

Ráadásul a projekt a várakozások szerint akár 140 ezer munkahelyet is teremthet, és az építkezés során 19,2 milliárd dollárral növeli majd Kanada GDP-jét.

Emellett évente mintegy 636 ezer tonnával csökkenti majd a CO2-kibocsátást.

És úgy tűnik, hogy a terv is egyre nagyobb lendületet kap: a TransPod nemrégiben 550 millió dolláros finanszírozást kapott, és elindította egy 18 milliárd dolláros amerikai infrastrukturális projekt következő szakaszát, amely a kanadai Alberta tartományban található Calgary és Edmonton közötti TransPod-vonalat építi – állítólag 45 perc alatt el lehet majd jutni bármelyik városba.

A vállalat nemrég egy kicsinyített FluxJetet is bemutatott egy torontói rendezvényen, hogy bemutassa repülési képességeit. Egy szimulált felszállást és leszállást hajtott végre a vezetőpályáján belül.


A figyelmetekbe ajánljuk