A Bellwether repülő autója.

Videón nézhetjük meg ennek a repülő autónak az első útját

A brit Bellwether Industries megosztotta a futurisztikus repülő autó-prototípusának első, kötél nélküli tesztrepüléseiről készült felvételeket.


Szakértők szerint a világ népessége a jövőben egyre inkább városiasodni fog: 2050-ben az emberek mintegy 70%-a fog városokban élni, szemben a mai 50%-kal. Ha ez így lesz, a felszíni utak valószínűleg még zsúfoltabbak lesznek, mint napjainkban.

A nagyobb torlódások hosszabb ingázást, több közlekedési balesetet és több üresjáratú autót jelentenek, amelyek szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe.

A cég célja, hogy 2028-ra piacra dobja repülő autóját. A Bellwether egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek úgy gondolják, hogy a repülő autók jelenthetik a megoldást az előbb említett problémákra.

Az általuk fejlesztett járműveket technikailag elektromos függőleges fel- és leszálló (eVTOL) járműveknek nevezik, mivel akkumulátorral működnek, és függőlegesen szállnak fel és le, mint a helikopterek.

Mivel nincs szükségük kifutópályára, az eVTOL járművek háztetőkről, parkolóházakból vagy akár kocsifelhajtókról is működhetnének, és anélkül szállíthatnák az embereket a város egyik részéből a másikba, hogy hozzájárulnának az utcai forgalomhoz, vagy CO2-t vagy káros légszennyező anyagokat bocsátanának ki.

A Bellwether a repülő autóját „volar"-nak nevezi, és úgy néz ki, mint egy Batmobil és egy repülő csészealj kombinációja.

Január 12-én a vállalat megosztott egy videót, amelyen egy prototípus – amely fele akkora, mint a későbbi, végleges modell – először repül kötél nélkül.

Ez a távirányítású prototípus – amely az „Antelope" nevet kapta – mindössze 4 méteres magasságot képes elérni, a végsebessége pedig 40 kilométer/óra.

A Bellwether szerint a jármű négy vagy öt embernek fog helyet biztosítani, a csúcsmagassága 914 méter, a végsebessége 217 km/óra lesz, és az akkumulátor teljesítménye pedig elegendő lesz körülbelül egyórás repüléshez maximális hasznos terhelés mellett.

Forrás: Big Think

A figyelmetekbe ajánljuk