repülő autó az égen

Heteken belül a piacra kerülhet ez a futurisztikus repülő autó

A tűzpiros repülő autó elvileg hamarosan az ingázó sofőrök álmává válhat. Heteken belül piacra kerül, és már ezernél több ügyfél jelentkezett be érte.

A Samson Sky Switchblade már 14 éve készül, és már készen áll a következő tesztsorozatára is.

Az Oregonban épített jármű közúti tesztekre készül, július 15-én a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pedig megállapította, hogy a repülő tesztek biztonságosak, így a repülő autó elvileg hetekre van attól, hogy piacra kerüljön – írja a RobbReport.

A Switchblade tesztelése az elmúlt évben gyorsult fel ennyire, mivel az FAA egyre több engedélyt adott meg.

Az innovatív járművet úgy tervezték, hogy egy luxusautó minden kényelme benne legyen, beleértve a hibrid elektromos meghajtású rendszerét is. Az autó két személyt is képes befogadni, maximális magassága 4800 méter, maximális sebessége pedig 260 kilométer per óra lesz. Az autón lévő szárnyak lehetővé teszik, hogy a jármű zökkenőmentes átmenetet képezzen a földről a levegőbe, leszállásnál pedig az autó oldalaiba hajlanak. A jármű átállása gépkocsiról repülőgépre automatizált, és körülbelül 45 másodpercet vesz igénybe.

Az egyik kérdés, hogy a tulajdonosok hogyan fogják a repülő autókra vonatkozó biztosításokat megkötni, mivel ilyen szabály még az USA-ban sincs. A gyártó szerint a tulajdonosoknak valószínűleg mind az autó-, mind a repülőgép-biztosítást meg kell kötniük a teljes körű kárvédelem érdekében.

A Switchblade piaci ára 170 ezer dollár lesz, nagyjából 66 millió forint, az ügyfelek előre lefoglalhatják az autót 2000 dolláros előleggel, amelyet 45 nappal az első autó felszállása után kell befizetni.

Figyelemre méltó, hogy eddig több mint 1600-an szerepelnek a foglalási listán, így hetek (vagy hónapok) kérdése és tényleg megérkezünk a repülő autók korába


A figyelmetekbe ajánljuk