4 okos tipp, hogy drasztikusan csökkentsük a bevásárlások költségeit
4 okos

4 okos tipp, hogy drasztikusan csökkentsük a bevásárlások költségeit

Mindannyian megérezzük az évtizedek óta nem nem látott inflációt a boltokban. Ez leginkább az élelmiszerárakra igaz, amelyek drasztikusan megemelkedtek az elmúlt évben. Az alapvető élelmiszerek árai is az egekben, ami jócskán megterheli a pénztárcákat a mindennapokban. Vannak azonban módszerek, amelyeknek köszönhetően kevesebbet költhetünk, és mégis tápláló ételek kerülhetnek az asztalra. Mutatunk néhány tippet, hogyan csökkenthetjük a költségeinket a vásárlásokkor.

Tervezzünk előre

Ugyan nehéz számszerűsíteni, de a tervezés több okból is segíthet pénzt megtakarítani: a bevásárlási lista elkészítése segít elkerülni az impulzusvásárlásokat, amelyek összeadódnak a kosárban, nem kis többletet okozva

Jó példa arra, hogy mennyit vásárlunk közösen az a tanulmány, amelyben kiderült: a háztartások átlagosan a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30%-át kidobják.

Ha van egy vacsoratervünk (és néhány ebéd és reggeli) a hétre, az segíthet abban is, hogy többet főzzünk otthon – ezzel megelőzzük azt is, hogy a zsúfoltabb napokon elviteles vagy drágább étkezési lehetőségekre költsük a pénzünket.

Néhány otthoni recept, tudatos vásárlás, és máris látható összeget spórolhatunk meg magunknak.

Ez is érdekelhet: 9 tipp, hogy okosabban használjuk az áramot otthon

Vadásszunk az akciókra és a kuponokra

Sokan jártasak a különböző kuponok használatában vagy az akciós szórólapok böngészésében, de ha nem tartozunk közéjük, érdemes elkezdeni. Minden üzletlánc kínál kedvezményeket. Ha ezeket kuponokkal kombináljuk, és tudatosan megyünk egy-egy üzletbe, sokat spórolhatunk.

Ha van olyan üzlet, ahová gyakran járunk, mindenképp nézzük meg, milyen pontgyűjtő akcióik vannak.

A legjobb stratégia, ha a hét elején megnézzük, milyen termékek vannak leakciózva, majd ezeket tudatosan beillesztjük a heti étkezési tervünkbe. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy nem rakjuk túl a kosarunkat a boltban, csak azért mert akciósak a termékek.

Ne a termék árát nézzük 

Fontos, hogy figyeljük az egységárat a polcokon található a termékár mellett. Mindez lehetővé teszi, hogy jobban össze tudjuk hasonlítani a méreteket és a különböző márkák árait.

Tegyük fel, hogy minden héten gabonapelyhet vásárolunk: lehet, hogy érdemes a nagyobb kiszerelést megvenni belőle, ami ugyan akkor többe kerül, de kilónként olcsóbb lesz, mint a kisebb doboz. Az egységárak megmutatják a súly alapján számított költségeket, és a kisebb méretek a legtöbbször többe kerülnek.

Az egységárak figyelése abban is segíthet, hogy összehasonlíthatjuk a különböző márkákat, amelyek különböző méretű csomagokban kínálják élelmiszereiket, és megtaláljuk azt, amelyik a legjobban megfelel a költségvetésünknek.

Alaposan nézzük át, mi van otthon

Néha, amikor úgy tűnik, hogy nincs mit enni otthon, érdemes jobban körülnézni. Mielőtt elkészítjük a bevásárlási listánkat, nézzük meg, milyen ételek vannak otthon – ha pedig tudunk belőlük főzni valamit, egy-két napnyi étkezést biztosan megspórolhatunk.

Lehet, hogy mindez egy kicsit nagyobb erőfeszítés, de ha elég kreatívak vagyunk, akkor alacsonyabban tarthatjuk a költségeinket.

A leltározás segít abban is, hogy még azelőtt felhasználjuk az élelmiszereket, mielőtt azok megromlanának.


A figyelmetekbe ajánljuk