Ezúttal nem a NASA legénységét küldi fel az űrbe a SpaceX a Crew Dragon űrhajójával, hanem egy négyfős, csak civilekből álló csapatot – mindezt jótékony célokból.

A tervezett űrkaland még idén elindulhat, amit Elon Musk vállalata Inspiration4 névre keresztelt el. Az űrturisták a Kennedy Űrközpontból startolnának már az év második felében, és a tervek szerin tFloridánál szállnak majd le napokkal később. A SpaceX az utasokat azok közül választja majd ki, akik jelentős összeggel adakoztak az amerikai St. Jude gyerekkórház javára.

Természetesen a kiválasztott utasok is komoly kiképzésen vesznek majd részt: meg kell tanulniuk a súlytalanság állapotában könnyedén mozogni, a különleges űrruhák használatát és minden vészhelyzettel kapcsolatos információt is tudniuk kell majd.

Érdekesség, hogy a Crew Dragon eddig csupán egyszer került magánbevetésre: a NASA űrhajósait szállította a Nemzetközi Űrállomásra. Az Inspiration4 lesz a második magánküldetés, amelyet a SpaceX űrhajója végrehajt majd.

A tervek szerint a vállalat már nagyban készül a civil űrhajósokban lévő üzleti lehetőséget is kihasználni hiszen a jövő év elejére terveznek egy kereskedelmi repülést is, ahol a beugró fejenként 55 millió dollár lesz. Az összegért cserébe 10 napot tölthetnek majd az űrben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.


Friss

Lady Gaga lett a Dom Pérignon legújabb arca

Debütált a Dom Pérignon rosé 2005 limitált kiadású jeroboam palackja, amit nem mást, mint az többszörös Grammy - és Oscar-díjas énekesnő, Lady Gaga tervezett Nicola Formichetti divatigazgatóval.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk