Jusaku Maezawa  Juszaku Maezawa Yusaku Maezawa arca

Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós és két japán űrturista visszatért a Földre, miután 12 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).


Az orosz űrügynökség december 20-án jelentette be a kazahsztáni leszállásukat a honlapukon közzétett közleményben.

Miszurkin, a japán milliárdos, Jusaku Maezawa és videós producere, Jozo Hirano tehát korábban elbúcsúzott az ISS legénységétől, és bezárta a Szojuz MS-20 fedélzetén a zsilipet, hogy felkészüljön az ISS-ről való távozásra. A misszió december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről, a csapat pedig most a kazahsztáni sztyeppén landolt.

A milliárdos egy Szojuz űrhajóval tette meg az utat, több mint tíz év után ő volt az első űrturista, aki fizető utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Maezawa és Hirano dokumentálta mindennapjaikat az ISS fedélzetén a milliárdos saját YouTube-csatornájára. Videóikban hétköznapi feladatokat végeztek az űrben, például fogat mostak és teát ittak. Az egyik videó pedig azt magyarázta el, miképp használják az űrhajósok a mosdót.

Utazásuk így egyikévé vált a magánűrutazás idei számos mérföldkövének. Hiszen Elon Musk, Jeff Bezos és Richard Branson milliárdosok 2021-ben mind áttörést jelentő kereskedelmi turisztikai repüléseket hajtottak végre.

Maezawa az Elon Musk vezette SpaceX egyik első magánutasaként a tervek szerint 2023-ban a Holdat fogja megkerülni.A vállalkozó erre a repülésre a sajátja mellett nyolc további helyet fizet.

A japán üzletember egyébként 2019-ben adta el Zozo nevű online divatcégét egy banknak, és most nyolc embert keres, aki csatlakozna hozzá a 2023-as Hold körüli utazásához. A jelentkezőknek orvosi teszteken és egy interjún kell átesniük.

(rferl/mti)

A figyelmetekbe ajánljuk