A Nemzetközi Űrállomás.

Az orosz Roszkozmosz szerdán fellövi a japán milliárdost, Yusaku Maezawa-t a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amivel Moszkva több mint egy évtizedes szünet után visszatér a mostanában virágzó űrturizmus világába.


Japán egyik leggazdagabb embere, a 46 éves Maezawa a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indul. Vasárnap reggel a japán zászlóval és a Maezawa nevét jelképező „MZ" logóval ellátott Szojuz űrhajójukat a Bajkonurhoz képest szokatlanul nedves időjárás közepette a kilövőállásra szállították – írja az AFP újságírója.

A küldetés véget vet egy évtizedes szünetnek az orosz űrprogramban, amely a kanadai Cirque du Soleil társalapítója, Guy Laliberte 2009-es utazása óta nem foglalkozott „turistákkal”.

A Roszkozmosznak ettől függetlenül voltak különleges projektjei, októberben például történelmi tettet hajtottak végre akkor, amikor egy orosz filmes stáb két tagját – Julija Peresild színésznőt és Klim Shipenko rendezőt –, felküldték az ISS-re egy filmforgatás miatt. Ez volt az első földkörüli pályán forgatott mozi.

A Maezawa kilövése Oroszország számára kihívásokkal teli időszakban történik, mivel az orosz űrkutatási ipar küzd azért, hogy releváns maradjon és lépést tartson a nyugati versenytársakkal a modern űrversenyben.

Háromszemélyes Szojuz űrhajót Alekszandr Miszurkin, egy 44 éves orosz űrhajós vezeti majd, aki már két küldetésen is járt az ISS-en.

A páros 12 napot tölt majd az űrállomás fedélzetén, ahol dokumentálják útjukat Maezawa több mint 750 ezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornája számára.

A japán mágnás a Forbes szerint az ázsiai gazdasági nagyhatalom legnagyobb online divatáruházának alapítója és az ország 30. leggazdagabb embere.

Oroszország közölte, hogy a jövőbeni Szojuz-indításokkal több turistát fog vinni az ISS-re, sőt az egyik szerencsés utas számára egy űrsétát is felajánlanak majd.

Az impozáns tervek és az Egyesült Államokkal való rivalizálás mellett érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években az orosz űrprogramot visszaesések sújtották, többek között a korrupciós botrányok, az elrontott kilövések, valamint az állami finanszírozás csökkentése miatt.

Az iparág továbbra is a szovjet tervezésű technológiákra támaszkodik, és bár új projekteket jelentettek be, ezek ütemezése és megvalósíthatósága továbbra sem egyértelmű a szakemberek szerint.


Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk