Kutatók a Star Wars-filmeknek köszönhetően fejlesztettek egy műkart, amin olyan mesterséges bőr van, ami képes visszaadni a tapintás élményét. Sőt jobb, mint az idegrendszerünk!


Egy szingapúri kutatócsoportra akkora hatással volt Luke Skywalker robotkeze, miután elveszti az eredetit a Darth Vader elleni fénykardpárbajban, hogy úgy döntöttek, fejlesztenek egy hasonló robotkart, ami a filmben látotthoz hasonlóan képes érezni és érzékelni – számol be róla a New York Post.


Jobb, mint az idegrendszerünk

A mesterséges bőr képes tárgyakat detektálni, megkülönböztetni textúrákat, érzékelni hőmérsékletet, sőt még fájdalmat is érez vele a viselője, hála a beleépített 100 szenzornak. Ráadásul jobb, mint az idegrendszerünk, mivel gyorsabban dolgozza fel információkat.

Nagyjából 20-30 textúrát meg tud különböztetni egymástól és több mint 90%-os pontossággal olvas Braille-írást is. Ráadásul mesterséges intelligencia révén folyamatosan tanul az ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin) névre keresztelt mesterséges bőr.

A találmány még kísérleti fázisban van ugyan, de már hatalmas az érdeklődés iránta érthető okokból, különösen az egészségügyi szektorból.

Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk