Érezni is képes mesterséges bőrt alkottak a Star Wars hatására

Kutatók a Star Wars-filmeknek köszönhetően fejlesztettek egy műkart, amin olyan mesterséges bőr van, ami képes visszaadni a tapintás élményét. Sőt jobb, mint az idegrendszerünk!


Egy szingapúri kutatócsoportra akkora hatással volt Luke Skywalker robotkeze, miután elveszti az eredetit a Darth Vader elleni fénykardpárbajban, hogy úgy döntöttek, fejlesztenek egy hasonló robotkart, ami a filmben látotthoz hasonlóan képes érezni és érzékelni – számol be róla a New York Post.


Jobb, mint az idegrendszerünk

A mesterséges bőr képes tárgyakat detektálni, megkülönböztetni textúrákat, érzékelni hőmérsékletet, sőt még fájdalmat is érez vele a viselője, hála a beleépített 100 szenzornak. Ráadásul jobb, mint az idegrendszerünk, mivel gyorsabban dolgozza fel információkat.

Nagyjából 20-30 textúrát meg tud különböztetni egymástól és több mint 90%-os pontossággal olvas Braille-írást is. Ráadásul mesterséges intelligencia révén folyamatosan tanul az ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin) névre keresztelt mesterséges bőr.

A találmány még kísérleti fázisban van ugyan, de már hatalmas az érdeklődés iránta érthető okokból, különösen az egészségügyi szektorból.

A figyelmetekbe ajánljuk