2040-ben találkozunk a Holdon: 7 trend, ami a jövőben felforgatja az utazás világát
Fotó: Unsplash

2040-ben találkozunk a Holdon: 7 trend, ami a jövőben felforgatja az utazás világát

Piros, sárga és zöld országok? Ugyan már! 20 év múlva a Holdon nyaralhatunk vírusmentesen!


Míg az év elején számos kutatás a turizmus fejlődését prognosztizálta, a „fekete hattyúként" berobbant koronavírus-járvány felforgatta az egész ágazatot. Immár nemcsak az új technológiák jelentenek megannyi új lehetőséget és egyben kockázatokat is, de a globális vírushoz hasonló váratlan események is folyamatosan alakítják az iparág közelebbi és távolabbi jövőjét. Míg ez utóbbiakat nehéz megjósolni, a technológia által generált változások hatásaival már aktívan foglalkoznak a jövőkutatók. Az Allianz Partners a „The World in 2040" című sorozatában részletesen foglalkozik azzal, hogy milyen trendek formálják többek között az utazás világának alakulását és hogyan nyaralunk-telelünk 20 év múlva.

Pontosan 51 esztendővel ezelőtt szálltunk először a Holdra, 20 év múlva pedig már az égitesten nyaralunk? Noha ezt még valóban nehéz megjósolni, az bizonyos, hogy 2040-re a nemzetközi utazás gyorsabb, egyszerűbb, ökológiailag fenntarthatóbb és intenzívebb élményt nyújtó tevékenység lesz - áll a „The Future Travel Experience" jelentésben. Az utazás világa már az utóbbi években is jelentős változáson ment keresztül, de nézzük, milyen trendek forgathatják fel azt 2040-ig.

Virtuális nyaralástól a Holdig

Fotó: Unsplash

  • Utazástervezés a technológia segítségével: A jövőben tovább erősödik a trend, miszerint egyre inkább magunk intézzük az utazásunkkal kapcsolatos feladatokat. A multiszenzoros virtuálisvalóság-technológia idővel lehetővé teszi, hogy a fotelünkből belépjünk egy virtuális szállodai szobába vagy éttermekbe pillantsunk be. 2040-ben a személyes szoftveres asszisztenseink képesek lesznek akár a legbonyolultabb utazásokat is megszervezni a számunkra.
  • Megváltozik a check-in élménye: 20 év múlva az arcunk lesz az útlevelünk és a beszálló kártyánk. Az arcfelismerő rendszereket már napjainkban is tesztelik a repülőtereken, de két évtizeden belül, amikor a technológia már megbízhatóan képes lesz az arcok beazonosítására, széles körben használják a check-in során. A biometrikus azonosítás valószínűleg kiegészítője lesz az arcfelismerő rendszereknek. Mesterséges intelligenciára épülő asszisztens segíti a terminálokon történő eligazodásunkat és amennyiben igényeljük, app-alapú szolgáltatások gondoskodnak arról, hogy ne kelljen a csomagjainkkal bajlódnunk.
  • Szállodai szoftverasszisztensek: Míg egyes luxusszállodákban valós emberek üdvözlik a vendégeket, a legtöbb hotel automatizálja a bejelentkezés folyamatát és szoftveres asszisztensek segítik a szobák elfoglalását is. Egyes szállodák robot-poggyászszállítókat is biztosítanak a csomagok mozgatásához.
  • Szupergyors vonatok: A határokon átívelő vonatutak a világ sok részén sokkal egyszerűbbek és fejlettebbek lesznek: a számítógépes hálózatok és a „tárgyak internete" (IoT) fogják kezelni a nemzeti és a nemzetközi vasúthálózatokat, lehetővé téve a vonatok gyorsabb közlekedését és a szorosabb menetrendet.
  • Ruhák 3D-nyomtatása: 2040-ben lehetőség lesz majd arra, hogy előre elküldjük ruha- és cipőméreteinket az adott szállodának, hogy az érkezésünkre kinyomtathassák azokat, így nem kell nehéz bőröndöket cipelnünk. Az alacsony költséggel kinyomtatott ruhadarabokat pedig a szállodai tartózkodásunk végén, újrahasznosítás céljából akár ott is hagyhatjuk.
  • Fenntartható körutazások: A tengerjáró hajók sokkal környezetbarátabbak lesznek, mint a mai óceánjárók. A hajókat egy könnyű fosszilis tüzelőanyag, a cseppfolyósított földgáz hajtja majd, amelynek szinte nincs üvegházhatású gázkibocsátása, így a hajókörút a világ egyik legzöldebb utazási módjává válhat.
  • Fellendül az űrturizmus: 2040-ben vélhetően lesznek olyanok, akik számára a Föld nem nyújt elegendő látnivalót, így valószínű, hogy rendszeresen repülnek a Holdra és vissza, hogy az űrből láthassák a Földet.

​Útitársunk a mesterséges intelligencia

Fotó: Unsplash

A jövő utazási trendjeinek meghatározója tehát a technológiai fejlődés, azon belül is kulcsszerepe lesz a mesterséges intelligenciának, amellyel már ma is számos helyen találkozhatunk az utazásaink tervezése és lebonyolítása során. Kiss Gergely, az Allianz Hungária Zrt. által felkért mesterségesintelligencia-szakértő szerint „az AI meghatározó technológia lesz a jövőben, amelynek szűk értelemben vett változata már most is sok helyen jelen van az életünkben, ilyen a WAZE navigációs szoftver vagy az Apple Siri. Ha tovább folytatódik a technológia fejlődése, akkor a jelenlegi tudományos konszenzus szerint 2040-2050 körül megszülethet az általános mesterséges intelligencia, ami egy emberi képességekhez hasonló intelligencia lesz, amiből valamikor a távoli jövőben létrejöhet a mesterséges szuperintelligencia" – teszi hozzá a szakember. „A jövőben a szállásmenedzsement és az utazás formája – önvezető autók – lesznek azok a területek, ahol a legjelentősebb átalakulás várható a technológia alkalmazásának köszönhetően. A mesterséges intelligencia elképesztően izgalmas és a jövőnket meghatározó technológia, fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy jelen pillanatban mi tanítjuk őt, nagyon nem mindegy tehát, milyen adatokkal, viselkedési mintákkal szolgálunk számukra" – figyelmeztet Kiss Gergely.

A figyelmetekbe ajánljuk