Vilmos herceg, háttérben Harry herceg
Karwai Tang/WireImage/Getty Images

Harry azt állítja, hogy Vilmos megtámadta őt felesége, Meghan miatt

A nagy érdeklődéssel várt Spare című önéletrajzi könyvében Harry herceg elmeséli, hogy elmondása szerint testvére, Vilmos, a mostani walesi herceg fizikai támadást intézett ellene, amikor kapcsolatuk megromlott a Meghan Markle-lel kötött házassága miatt.


A londoni otthonában 2019-ben történt konfrontációt leírva Harry azt mondja, Vilmos „bonyolultnak", „gorombának" és „durvának" nevezte Meghant.

A konfrontáció eszkalálódott, írja Harry, mígnem Vilmos állítolag „megragadta a öccsét a gallérjánál fogva, letépte a nyakláncát, és a földre lökte.

A rendkívüli jelenet – amely Harry szerint látható sérülést okozott a hátán – egy a sok közül a Spare című könyvben, amely a jövő héten jelenik meg világszerte, és amely valószínűleg komoly felháborodást vált majd ki a brit királyi családban.

A könyv megjelenése előtti szigorú biztonsági intézkedések közepette a Guardian hozzájutott egy példányhoz.

A könyv címe egy régi királyi és arisztokrata körökben elterjedt mondásból származik: az első fiú a címek, a hatalom és a vagyon örököse, a második fiú pedig a tartalék, ha az elsőszülöttel bármi történne.

A lap szerint a Spare egy figyelemre méltó kötet, amelyben a két herceg közötti veszekedés megdöbbentő szakaszt képez.

Harry azt írja, hogy Vilmos „az egész gördülő katasztrófáról", a kapcsolatukról és a sajtóval való küzdelmükről akart beszélni. De amikor a jelenlegi walesi herceg megérkezett Nottingham Cottage-ba – ahol Harry akkoriban élt, a Kensington-palota területén, „Nott Cott" néven –, Harry szerint a bátyja már „csípős volt".

Miután Vilmos panaszkodott Meghanra, Harry azt mondta neki, hogy a sajtó narratíváját ismételgeti, és hogy jobbat vár. De Harry szerint Vilmos nem volt racionális, ami oda vezetett, hogy a két férfi kiabálni kezdett egymással.

Ez is érdekelhet: Harry herceg és Vilmos herceg kapcsolata egy hajszálon függ

Harry ezután azzal vádolta meg a bátyját, hogy tipikus örökösként viselkedik, és képtelen volt megérteni, miért nem elégszik meg a kisöccse azzal, hogy tartalékos. Vilmos ezután azt állította, hogy segíteni próbált.

Harry így felelt:

Komolyan mondod? Segítesz nekem? Bocsánat – ezt te így nevezed? Segíteni nekem?

Ez a megjegyzés Harry szerint feldühítette a bátyját, aki káromkodva lépett felé. Most már megijedve, a konyhába ment, dühös bátyja pedig követte.

Harry azt írja, hogy adott a bátyjának egy pohár vizet, és azt mondta:

Willy, nem tudok veled beszélni, amikor ilyen vagy.

Harry szerint Vilmos ezután letette a vizet, más néven szólította őt, majd rá támadt:

Minden olyan gyorsan történt. Nagyon gyorsan. Megragadott a galléromnál fogva, elszakította a nyakláncomat, és a földre lökött. A kutyatálon landoltam, ami a hátam alatt megrepedt, a darabok belém vágtak. Egy pillanatig kábultan feküdtem ott, aztán felálltam, és szóltam neki, hogy tűnjön el.

Harry azt írja, hogy Vilmos arra biztatta, hogy üssön vissza, és a gyerekkori verekedéseikre hivatkozott. A fiatalabbik herceg azt mondja, hogy ő ezt visszautasította. Harry szerint Vilmos elment, majd „sajnálkozó tekintettel visszatért, és bocsánatot kért", de mielőtt ismét távozott volna, „visszafordult és visszaszólt:

Erről nem kell Megnek beszélned.
Úgy érted, hogy megtámadtál engem?

– kérdezte Harry.

Nem támadtam rád, Harold

– válaszolta Vilmos, becenevén szólítva az öccsét.

Harry nem mesélte el azonnal a feleségének az incidenst, de felhívta a terapeutáját.

Amikor Meghan később „karcolásokat és zúzódásokat" vett észre a hátán, és ezért elmondta neki, mi történt, Harry szerint a felesége nem lepődött meg, és nem is volt annyira dühös:

Szörnyen szomorú volt.

Harry neheztelése, hogy ő a „tartalékos", egyfajta összekötő téma az egész kötetben.

A könyv elején a herceg elmeséli, hogy apja, a mostani Károly király állítólag mit mondott feleségének, Diána hercegnének Harry születésének napján:

Csodálatos! Most már van egy örökösöm és egy tartalékom – a munkámat elvégeztem.

Akár az 1997 augusztusában Párizsban autóbalesetben elhunyt Diána iránti emlékeiről, akár a tavaly elhunyt nagymamája, II. Erzsébet királynő iránti hasonló szeretetéről ír, A Guardian szerint Harry kíméletlenül mesél intenzív magánéleti jelenetekről és beszélgetésekről is.

Harry 2016-ban ismerkedett meg Meghannel. A windsori kastélyban 2018-ban házasodtak össze. Sussex hercegeként és hercegnéjeként dolgozó királyi párként folytatták az életüket, de hamar eltávolodtak a családtól, és végül nagyrészt külön életet kezdtek, és Kanadába, majd Kaliforniába költöztek.

A figyelmetekbe ajánljuk