A kutyaarcú ember fedor jeftichew

A kutyaarcú ember – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

A viktoriánus korszakot sokan unalmasnak és puritánnak képzelik, azonban rengeteg furcsa és hátborzongató hírrel borzolták fel a 19. századi olvasók kedélyeit. Cikksorozatunk első része következik!


A kutyaarcú emberek, 1874

1874-ben a londoni újságok bejelentették, hogy a korszak két legnagyobb emberi kuriózuma érkezett az Edgware Roadon található Metropolitan Music Hallba: Andrian, az orosz „kutyaarcú ember" és fia, Fedor. Számtalan riporter sietett a helyszínre, illetve egy grafikus, hogy időben elkészítsék a róluk szóló cikkeket/rajzokat.

Az 55 éves Andrian csendes, morózus egyéniségnek tűnt, aki csak oroszul beszélt. Középmagas, erős testalkatú férfi, aki egy nem túl tiszta orosz egyenruhát viselt. Szemei sárgák voltak, bőre pedig fakó, szinte már szürke. Úgy nézett ki mint egy faraksember, egy félig állattá változott lény, – hiszen az arcát szőr borította – ez pedig a viktoriánus kori emberekben rémületet keltett. Teljesen érthető módon.

Ez is érdekelhet: A divatos szín, amely sokakat megölt a viktoriánus korszakban

Különféle orvosok is figyelték őket, és igencsak meglepődve fogadták, amikor látták, hogy Andrian pillanatok alatt lehúzott egy korsó hígítatlan vodkát. A különös szindrómájú „csodabogár" fellépett még Szentpéterváron, Párizsban és Berlinben is, de megfogadta, hogy amint véget ér az európai nagyvárosokban tett turnéja, visszatér szülőfalujába, és megkeresett pénzét az utolsó fillérig elissza.

Ám egy másik történet szerint Andrian az orosz-görög egyház hívő tagja volt. Mivel azonban a környezetében lévő hívek azt mondták neki, hogy bizonyára az ördög átkozta el, minden pénzét arra költötte, hogy imákat vásároljon egy Kosztroma melletti szerzetesi közösségtől:

...remélve, hogy egy nap majd bemutathatja ijesztő arcát a mennyei udvarban

– fogalmazott a „kiállítás" brosúrája.

Apa és fia 1874. április elejéig Londonban maradt, majd tíz napot Liverpoolban töltöttek.

A liverpooli források szerint Fedor, egy a közönség soraiban ülő orvos kopasz fejére mutatott, és azt javasolta neki, hogy saját arcszőrzetének egy részét átültethetnék a férfi fejére. Neki úgy sincs rá szüksége – gondolta.

Andrian azonban nem sokkal később, 1874-ben meghalt, valószínűleg a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Fedor Jo-Jo, a kutyaarcú fiú néven az amerikai mutatványosok között futott be fényes karriert. 1912-ben bekövetkezett haláláig pedig a Barnum & Bailey'sGreatest Show on Earth című showműsorával járta a világot.

A figyelmetekbe ajánljuk