hisztéria

A hisztéria az érzelmi túlkapások leírására használt kifejezés, azonban egykor pszichológiai rendellenességnek tekintették. Laikus nyelven a hisztériát gyakran használják olyan érzelmileg túlterhelt viselkedés leírására, amely túlzottnak és irányíthatatlannak tűnik.


Amikor valaki a helyzethez képest aránytalanul érzelmesen reagál, gyakran hisztérikusnak vagy akár hisztérikának nevezik. A viktoriánus korszakban a kifejezést gyakran használták egy sor olyan tünetre, amelyeket általában csak nőknél figyeltek meg.

Bár egykor diagnosztizálható állapotnak számított, a hisztéria 1980-ban kikerült a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből (DSM). Manapság a hisztériás tüneteket mutató személyeket esetleg disszociatív zavarral vagy szomatikus tüneti zavarral diagnosztizálják.

De mik azok a tünetek, amik a hisztéria egyértelmű jelei lehetnek vagyis inkább voltak? A hisztéria tünetei közé tartozik a részleges bénulás, a hallucinációk és az idegesség. A hisztériának gyakran tulajdonított egyéb tünetek közé tartozik:

  • légszomj
  • szorongás
  • ájulás
  • idegesség
  • álmatlanság
  • szexuális kielégületlenség

Az 1800-as évek végén Jean-Martin Charcot francia neurológus hipnózist alkalmazott a hisztériában szenvedő nők kezelésére. Sőt az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején az orvosok a női hisztéria kezelésére a korai elektronikus vibrátorral végzett kismedencei masszázsokat alkalmaztak, amelyek a klitorisz stimulálásával jártak. Az 1900-as évek elejéig az orvosok a női hisztériát diagnózisként használták azon nők esetében, akik olyan panaszok és tünetek széles skálájáról számoltak be, amelyek semmilyen más diagnózissal nem voltak magyarázhatók abban az időben.

hiszt\u00e9ria

Pinterest / morbidanatomy.blogspot.com

Rachel Maines történész szerint az orvosok évezredeken át nyújtottak kismedencei masszázst a női betegeknek anélkül, hogy azt erotikusnak vagy szexuálisan izgatónak tekintették volna. A nyugati ipari forradalom után az orvosok elektromos gépeket kezdtek használni az orvoslásban, köztük az orvosi vibrátort, amelyet a kutatók elmélete szerint arra használtak, hogy a nőket hatékonyabban hozzák hisztériás paroxizmusba, ami a női orgazmus korábbi orvosi megnevezése volt. Az 1920-as évekig az orvosok vibrációs masszírozókat használtak orvosi eszközként a hisztéria kezelésére.

A hisztéria rejtélye óriási szerepet játszott a pszichoanalízis korai fejlődésében. A híres osztrák pszichoanalitikus, Sigmund Freud Charcot-nál tanult, így első kézből szerzett tapasztalatot a betegséggel diagnosztizált betegek megfigyeléséről, valamint Charcot kezelési módszereiről.

A későbbiekben Freud és kollégája, Josef Breuer munkája Anna O., a hisztéria tüneteit mutató fiatal nő esetén végzett munkája vezetett a pszichoanalitikus terápia kialakulásához. Anna úgy vélte, hogy már az is nagy hatással volt a közérzetére, ha egyszerűen csak beszélgetett a problémáiról a terapeutájával. Ezt a kezelést ő nevezte el „beszélgetős gyógymódnak", és a mai napig beszélgetésterápiaként emlegetik.

(verywellmind / embryo)

A figyelmetekbe ajánljuk