Sigmund Freud írta le először a projekciót, mint elhárító mechanizmust.


Hallhattunk már olyat, hogy valaki csak projektált ránk, vagy hogy mi projektáltunk valakire valamit. A projekció ugyanis azt jelenti, hogy egy olyan tulajdonsággal ruházunk fel valakit, ami valójában tőlünk ered.

A kifejezés Sigmund Freudtól származik, aki egy híres osztrák pszichoanalitikus volt. Neurológusként kezdte pályafutását, ott találkozott a projekció kifejezéssel, ami akkor még azt jelentette, hogy az idegrendszeren belül egy adott ingerületet képesek átszállítani az idegsejtek egyik helyről a másikra.

A projekció a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nem kívánt tulajdonságokra vonatkozik, hanem a jó kvalitásokra is.

Mondhatjuk valakire, hogy empatikus, kedves, de azt is, hogy dühös és irigy ─ erre mondja a mondás azt, hogy Mindenki magából indul ki.

A projekció segít szerelembe esni, mert kellemes, képzelt tulajdonságokkal ruházhatunk fel egy általunk még alig ismert személyt, de ugyanígy segít elidegeníteni, megutálni másokat.

A saját projekciónkat azonban nem igazán ismerhetjük fel, mivel nem tudatosan megy végbe. Utólag rájöhetünk, hogy projektáltunk, ha nagyon sértettnek éreztük magunkat egy helyzetben, hirtelen reagáltunk, nem tudtunk objektívek lenni. Ilyenkor tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Vajon azt a viselkedést, amelyet nem szeretek ebben a személyben, elviselhetetlennek tartom magamban?
  • Milyen módon viselkedem úgy, mint ez a személy?
  • Milyen típusú történeteket mondok magamnak erről a személyről, vagy helyzetről?
  • Kire vagy mire emlékeztet ez a személy, vagy helyzet?

Miért projektálunk?

A saját magunkban nem kedvelt tulajdonságokat sokkal könnyebb másokénak hinni.

Freud egyik példájában egy férfi, aki megcsalta a feleségét, feleségét gyanúsította megcsalással, őt állítva be rosszként. Saját tettét függetlenítette feleségétől, ez a kompartmentalizáció, vagyis elhatárolás folyamata.

A homofóbia is lehet a projekció egy formája, különösen akkor, ha az illető úgy véli, egy homoszexuális próbálja elcsábítani őt. Ilyenkor a saját, meg nem élt, elfojtott vonzódását projektálja másokra.

A projekció szélsőséges formája a paranoia. Ez lehet egy egész embercsoporttól való szélsőséges félelem és irányukba érzett gyűlölet, harag, de lehet kapcsolati féltékenység is.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk