Mikor érdemes coach segítségét kérni? Mutatjuk! (x)
Freepik

Mikor érdemes coach segítségét kérni? Mutatjuk! (x)

Mikor érdemes coach segítségét kérni? Milyen érzések és helyzetek árulkodnak arról, hogy plusz támogatásra van szükség? A cikkben bemutatjuk a legtipikusabb helyzeteket.


Magánéletünkben és szakmai pályafutásunk során is kerülhetünk olyan szakaszba, amikor egy kívülálló személy segíthet a legtöbbet. Ebben az időszakban sokat jelenthet egy coach támogatása, akik partneri jelenlétével, megfigyeléseivel segít a megoldáskeresésben és a saját magunk elé görgetett akadályok áthidalásában. Ahhoz viszont, hogy idáig eljussunk, a probléma forrását is fel kell ismernünk.

1. Amikor úgy érezzük, hogy megrekedtünk a munkánkban

A hosszú távú, kiegyensúlyozott mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy szeressük a munkánkat és a munkahelyi környezetünket. Mindannyian igyekszünk ilyen értékek mentén megválasztani a hivatásunkat, de az évek múlásával még a legjobb munkahelyeken is azt érezhetjük, hogy megrekedtünk, esetleg toxikussá vált a környezet.

Már nem kapcsolódunk úgy a szervezet normáihoz, mint szeretnénk, nem ápolunk szoros munkakapcsolatokat és minden reggelre egy igazi kihívásként tekintünk. Talán mi változtunk, talán a környezetünk, de egy biztos, ami maradt, az már nem szolgál minket.

Ez a belső frusztráltság végül a kiégés tüneteit idézheti elő; közönyösséghez, apátiához vezethet.

Egy profi coach segít átgondolni a lehetőségeinket, meglátni a vágyainkat és azokat a hiányosságokat, amik miatt idáig jutottunk. A közös gondolkodásnak köszönhetően sokkal előbb megtalálhatjuk a valós céljainkhoz vezető utat - legyen az az érdekeink jobb képviselete, munkahely– vagy karrierváltás.

2. Amikor nagyobb egyensúlyra vágyunk munka és magánélet között

Vannak helyzetek, amikor a munkánkkal való kapcsolatunkat nem a feladatok, és még csak nem is a kollégák mérgezik meg, hanem mi magunk. Nem bírunk leállni, a feladat elvégzése mindent felülír, mígnem azon kapjuk magunkat, hogy a szakmai teendők nem csak beszivárogtak a magánéletünkbe, de át is vették felette az irányítást.

Ilyen esetben fontos megtalálni a probléma forrását, ami a túlzott megfelelési kényszertől és a maximalizmustól kezdve az önbecsülési problémákig bármi lehet.

A coach ebben a helyzetben irányított kérdésekkel segít felismerni a személyes értékeket, bátorít a személyes határok meghúzására és szerepet vállal az új szokások kialakításában, az egészséges egyensúly helyreállításában.

3. Amikor szeretnénk a vezetési stílusunkat továbbfejleszteni

21. századi vezetőként pontosan tudnunk kell, hogy mikor és milyen mértékben kell empátiával fordulni az alkalmazottaink felé, ismernünk kell őket annyira, hogy motiválni tudjuk őket. Ez már egy kisebb cég esetén sem egyszerű, egy multinál pedig óriási kihívást jelenthet. Természetesen azért nem lehetetlen, csak szükség van hozzá egy alaposan átgondolt vezetői stratégiára.

Szerencsére a coaching egy területe külön arra specializálódott, hogy a vezetői szerepkör kommunikációs és stratégiai eszköztárát finomhangolja, trénelje. Így jött létre az üzleti vagy másnéven vezetői coaching, ami alatt a coachok segítenek például a(z):

  • megoldásfókuszú munkakörnyezet kialakításában;
  • építő jellegű kritika konstruktív átadásában;
  • mindennapos interakciók fejlesztésében;
  • kollégák, alkalmazottak egyéni megoldásokra való törekvéseinek ösztönzésében.

Freepik

4. Amikor a szervezeti működésben is változásra törekszünk

Vezetőként nem csak egyéni stílusunkban érhetünk el változást, de a szervezet hatékony munkavégzésében is. Egyfelől a cél az, hogy a szervezet rugalmasan tudjon reagálni a környezet és a piac állandóan változó elvárásaihoz, másfelől pedig a versenyképesség megőrzése és a versenytársak megelőzése is cél.

Az agilis alapelvek, tapasztalatok gyakorlása mindkét területhez hozzá tud járulni. A szervezeti működés átalakításában egy agilis coach támogatása tud óriási előrelépést hozni, a már működő agilis csapatok működéséhez pedig elengedhetetlen a Scrum Master, aki egyszerre működik a csapat és a csapattagok tanácsadójaként, mentoraként, facilitátoraként.

Egyéni és csoportos coaching a Proman Consultingnál

Jól látszik tehát, hogy a magánéletünkben keletkező mindennapos problémák kialakulásában a munkahely és a munkakörnyezet játssza a leghangsúlyosabb szerepet. Teljesen mindegy, hogy magánvállalkozásban SEO-szakértőként vagy egy nagy cég ügyvezető igazgatójaként kell megoldanunk a mindennapos nehézségeket, bármikor eljöhet az a pont, amikor ezek a helyzetek túlnőnek rajtunk.

A Proman Consulting tanácsadó cég egyéni és csoportos coaching szolgáltatásai mindannyiunk számára segíthetnek visszanyerni a lendületet, az eredményes cselekvőképességet és meglátni az új lehetőségeket.

A figyelmetekbe ajánljuk