Pszichológia tények, amik hasznosak lehetnek a mindennapokban

Pszichológia tények, amik hasznosak lehetnek a mindennapokban

A több mint százmilliárd neuronból álló agyunk a testünk egyik legösszetettebb része. Ez irányítja testünket, cselekedeteinket, beszédünket és minden más funkciót. De meglepő módon néhány trükkel irányíthatjuk az agyunkat, pontosabban a gondolatainkat és a cselekedeteinket.


Az idegen nyelven való gondolkodás segíthet abban, hogy jobb döntéseket hozzunk

A Chicagói Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint az idegen nyelven való gondolkodás befolyásolhatja a döntéshozatalunkat. Ezáltal racionálisabb döntéseket hozunk. A tanulmány társszerzője, Sayuri Hayakawa szerint a döntések minőségének megváltozása az anyanyelvünkhöz kapcsolódó érzelmeknek köszönhető. Amikor az anyanyelvünkön gondolkodunk, nem tudjuk eltávolítani a hozzá kapcsolódó érzelmeket, és ezért nem tudunk olyan logikusan gondolkodni.

Jegyzetelés

Talán nem okoz meglepetést, de azok a diákok, akik kézzel jegyzetelnek, jobban emlékeznek és mélyebben megértik az anyagot, mint azok, akik laptopon jegyzetelnek.

A kék színű ételek beillesztése az étrendbe segíti a fogyást, mivel a kék szín étvágycsökkent

Míg más színeket bőségesen láthatunk az élelmiszerek világában, kék színű gyümölcsöt vagy zöldséget annál ritkábban. Az áfonyán és a lila burgonyán kívül ez a szín nem létezik jelentős mennyiségben természetes ételszínezékként. Tehát a kék színhez semmilyen étvágygerjesztő reakciót nem kapcsolunk.

Beszélj magadban nyugodtan

Ha rajtakapunk valakit, hogy magában beszél, hajlamosak vagyunk őrültnek tartani. De valójában az önmagunkban beszélgetés normális és egészséges. Ennek bizonyítására a Bangor Egyetemen végeztek egy kísérletet. A kísérlet keretében a résztvevőket arra kérték, hogy vagy csendben, vagy hangosan olvassák el az írott utasításokat. A kísérlet eredménye az volt, hogy azok, akik hangosan olvasták az utasításokat, jobban koncentráltak és jobban teljesítettek

Szigorú szülő

A szigorú szülők jó hazudozókká tehetik a gyerekeiket, hiszen azok a gyerekek, akik félnek elmondani az igazat, több megtévesztő viselkedést tanulnak meg, hogy elkerüljék a bajt.


A figyelmetekbe ajánljuk