viktoriánus kor nő

„A szenvedély nélküli szex miatt lesz csúnya a gyereked!” – a viktoriánus kor rögeszméi

A furcsa viktoriánus kori rögeszmék a legtöbb mai ember számára lenyűgözőek. Hiszen a korszak számos alapvető etikettje, mint ajtót nyitni másoknak, felajánlani a helyünket az időseknek mind a mai napig fennmaradtak, de akadnak más bizarr szokások, amelyeket ha ma csinálnánk igencsak ferde szemmel néznének ránk.


Galandféreg-diéta a karcsú formáért

Wikimedia Commons / Public Domain

Nem csak napjainkban léteznek elvetemült fogyókúrás szokások, a 19. század végén is fellelhető volt néhány, már-már embertelen diéta. Az egyik ilyen volt a galandéfreg fogyasztása. S bár a viktoriánus korszakban általában ünnepelték a buja, gömbölyded nőket, a jól nevelt és a divatra odafigyelő hölgyek mégis szerényen, tisztességesen igyekeztek karcsúsodni. És mi mással lehetne ezt hatékonyabban elérni, mint ha hagyjuk, hogy egy óriási galandféreg belülről falja a fel a zsírunkat? Mozgás? Vagy egészségesebb ételek? Ugyan kérlek!

De hogy nézett ki a horrorprocedúra?

Beveszel egy tablettát, ami egy galandféreg petét tartalmaz. Miután kikelt, a parazita a gazdaszervezetben növekszik, és lenyeli mindannak egy részét, amit a gazdaszervezet megeszik. Ez elméletileg lehetővé teszi, hogy a fogyókúrázó egyszerre fogyjon és egyen anélkül, hogy aggódnia kellene a kalóriabevitel és az éhezés miatt.

Kukoricapehely önkielégítés ellen

Wikimedia Commons / Public Domain

A 19. században a kukoricapehely – de nem akármilyen márka, hanem konkrétan az egyik legnevesebb a Kellogg's Corn Flakes – kötelező fogyasztási cikknek számított, ha a kéjsóvár energiák megfékezéséről esett szó. Valójában maga John Harvey Kellogg volt az, aki híres, reggeli gabonapelyhét úgy jellemezte, mint:

...egészséges, azonnal fogyasztható, maszturbáció elleni reggeli étel.

Tehát minden jól nevelt úriembernek növelte a renoméját, ha látták kukorciapelyhet fogyasztani.

Halott emberek fogait viselni? Miért ne!

Wikimedia Commons / CC BY 4.0

A szép mosoly az egyik legfontosabb védjegyünkké válhat, de a találékonyság és a leleményesség is. És mi lehetne találékonyabb, mint egy holttestből tökéletesen szép (és használható) gyöngyházfehér fogakat kinyerni? Úgy tűnik, régen egyetlen jól nevelt (és fogatlan) viktoriánus sem utasított volna vissza egy új fogsort, amelyet egy elhunyt ember fogaiból készítettek. De ezek a protézisek sokszor nem voltak épek, különösen, ha megkérdőjelezhető donortól származtak.

A fogakat gyakran kivégzett bűnözőktől, exhumált holttestektől, fogorvosok pácienseitől, sőt olykor állatoktól szereztek be. Éppen ezért megesett, hogy rothadtak, hamar elhasználódtak vagy szifiliszesek voltak.

Szextől függ a gyermek kinézete

A fásult, szenvedély nélküli szex és a szerelem nélküli házasság nem csak azért nem volt tanácsos akkoriban, mert elkerülhetetlenül érzelmi válsághoz vezetett – azt még túlélnénk – na de egy csúnya gyerek? Valami ilyesmi járhatott a viktoriánus kori fejekben, hiszen közismert volt, hogy aki szép utódot szeretne, az nem szexelhet álmosan és közömbösen.

A lépcsőn pedig egyenesen tilos volt szeretkezni, ugyanis úgy gondolták, hogy egy gyermek, aki lépcsőn fogant, nagy valószínűséggel görbe háttal születik.

Nyers húsos hidratálás

Ha már 2022-ben a tudatos bőrápolás aranykorát éljük, hozzuk magunkra a frászt. A 19. században ugyanis esküdtek a nyers húsra. A hölgyek egy nagyobb méretű húsdarabot helyeztek az arcukra – olykor egész éjszakára ott hagyták –, és reménykedtek a fiatalító hatásban. A steak darabok mellett, még az állati zsiradék, a birkazsír vagy a disznózsír arcra kenését is preferálták.

(Ranker)

A figyelmetekbe ajánljuk