victor noir illusztráció

Egy férfi, akinek csókjára nők ezrei vágynak

A Père-Lachaise temető Párizs legnagyobb sírkertje. Megannyi híres embert helyeztek itt végső nyugalomra, mint például Oscar Wilde, Jim Morrison, Molière, Frederic Chopin és Théodore Géricault. Ám akad egy síremlék, ami szokatlan okokból szerzett világhírnevet: Victor Noir sírja nők százait vonzza évente, de vajon ki volt ez a rejtélyes férfi?


Victor Noir a La Marseillaise nevű lap újságírója volt a 19. századi Párizsban. Az újság főszerkesztőjét, Paschal Grousset-t párbajra hívta Pierre Bonaparte herceg, az akkor uralkodó III. Napóleon császár unokatestvére. A herceg állítólag a dédnagybátyjáról, Bonaparte Napóleonról szóló ellentmondásos cikk megjelentetése miatt húzta fel magát.

Grousset elfogadta a párbajt, és elküldte a másodtisztjeit – akik közül az egyik Noir volt –, hogy gondoskodjanak az összecsapás időpontjáról és helyszínéről. Sajnos a megbeszélés heves vitába torkollt, Bonaparte pedig előrántotta pisztolyát és lelőtte Noirt. Az újságíró a helyszínen meghalt.

Ez is érdekelhet:A divatos szín, amely sokakat megölt a viktoriánus korszakban

Gyilkosság óriási lázadást idézett elő, hiszen feldühítette az ország politikai helyzetével amúgy is elégedetlen közvéleményt.

Victor Noir forradalmi szimbólummá vált, és több mint 100 ezer ember vett részt a temetésén szülővárosában, Neuillyben. Bár ezekkel az eseményekkel nem volt összefüggésben, a poroszok még abban az évben megszállták Franciaországot, és 1870. szeptember 4-én megdöntötték a Francia Birodalmat.

A várakozásokkal ellentétben nem a halála vagy a lövöldözés politikai következményei tették híressé Victor Noirt, hanem a sírja: húsz évvel Noir halála után, 1891-ben, a Harmadik Francia Köztársaság megalakulását követően holttestét szülővárosából a párizsi Père Lachaise temetőbe szállították, hogy így tisztelegjenek emléke előtt. Egy neves francia szobrász, Jules Dalou kapta a nemes feladatot, hogy bronzszobrot készítsen sírjára.

Olvasd el ezt is!Amikor egy UFO meglátogotta a japánokat 1803-ban: az Utsuro-bune legendája

victor noir s\u00edrja

Getty Images

Dalou úgy döntött, hogy a fiatal újságírót a halála pillanatában ábrázolja, amint a földön fekszik, miután lelőtték. A szobrász igyekezett minél valósághűbben megalkotni Noir testét, a férfi dagadó ágyékára pedig sokan felfigyeltek. Ez vezetett a furcsa mítosz kialakulásához is, miszerint a síremlék a termékenység és a szerencsés szerelem jelképe.

Úgy tartják, hogy ha egy nő szájon csókolja a szobrot, megérinti a nadrágjában lévő férfiasságát és virágot dob a kalapjába, az szerencsés lesz a szerelemben.

victor noir s\u00edrja

Getty Images

A szobor pedig remek bizonyítéka annak, hogy a hölgyek igenis komolyan vették és veszik a legendát. Hiszen az alkotás ajka, ágyéka és cipője fényes, míg testének többi része az oxidált bronz zöldes árnyalatában tündököl.

Azonban a rengeteg látogató miatt a temető vezetősége 2004-ben kerítéssel vette körül a sírt, hogy megakadályozzák a buja jeleneteket, és megvédjék a szobrot. Egy hét múlva viszont a Szabadság, Egyenlőség, Nőiesség elnevezésű szervezet elérte, hogy a kordonokat lebontsák, így napjainkban is szabadon látogatható a műemlék.

A figyelmetekbe ajánljuk