viktoriánus kor, két nő egymással szemben
Getty Images

Amikor megelevenedik a múlt – színes felvételek a viktoriánus korból

Ha a viktoriánus korszakot csak a megfakult dagerrotípiákról ismered, akkor úgy tekinthetsz rá, mint egy unalmas, depresszív időszakra. Azonban a Vintage Stories videója megmutatja, hogy ez korántsem volt így. A 130 éves felvételek feljavításával, olyan mintha a 20. századfordulós Angliát elhozták volna a jelenbe.


Az összeállításban felhasznált archív filmek az Internet Archive-ból származnak. Az eredetileg fekete-fehérben készült felvételeket pedig a Vintage Stories csapata javította fel és mozgásstabilizálta, valamint különféle hangokkal és színekkel egészítette ki.

Olvasd el ezt is! A divatos szín, amely sokakat megölt a viktoriánus korszakban

A kilencperces videó az angol élet néhány különleges aspektusát mutatja be a 130 évvel ezelőtti időkből. Az emberek lovaskocsival vagy korai autókkal utaztak, a díszes kalapok és szőrmék pedig a mindennapi ruhatár részét képezték. De a hétköznapibb részek is ugyanilyen lenyűgözőek. Amikor viktoriánus ruhába öltözött embereket látunk, akik nevetgélnek egymással, birkóznak, és gyerekeket lökdösnek a hintán, sokkal közelebb érezhetjük őket magunkhoz. Elvégre ők is csak ugyanolyan emberek voltak, mint mi most a 21. században.

A figyelmetekbe ajánljuk