pezsgő koccintás újév

5 újévi fogadalom, amiket érdemes lenne mindenkinek megfogadnia

Üres ígéretek vagy komoly elhatározások? – szinte alig akad olyan ember, aki ne határozná el magát az új év kezdete előtt. Sokan a dohányzástól akarnak megszabadulni, míg mások többet szeretnének mozogni. De mik azok az újévi fogadalmak, amiket tényleg érdemes lenne mindenkinek megfogadnia?


Kezdd a napot egészséges reggelivel!

Unsplash

A napot tápláló reggelivel kezdeni elengedhetetlen testünk és elménk egészsének érdekében. Bár a gabonapehely könnyű választás, gyakran tele van cukorral és küléönféle adalékanyagokkal. Ehelyett jobb választás lehet egy gyümölcsökkel tálalt zabkása. Vagy akár az olyan tápláló szendvicsek, amelyek elegendő fehérjét, rostot, zsiradékot és szén-hidrátot tartalmaznak.

Ez is érdekelhet: Márciusi újév és a fogadalmak – 6 érdekesség a szilveszterről, amiről eddig nem hallottál!

Olvass többet!

Unsplash

A január egy tökéletes hónap ahhoz, hogy felfedezz egy új könyvet. Csinálj kihívásokat saját magadnak! Például, hogy mindennap egy órát olvasol. De az is érdekes lehet, ha egy barátoddal ugyanazt a könyvet kezditek el olvasni, utána pedig kivesézitek az adott fejezet történéseit. Valószínűleg sokkal motiválóbb úgy olvasni, ha utána valakivel spoilermentesen megoszthatod az élményedet.

Kevesebb alkohol

Nem kötelező a föld alá inni magunkat ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Miért ne lehetne a 2023-as egy olyan év, amikor kicsit visszaveszel és kevesebbet iszol. Ha így teszel, javulhat a hangulatod, az alvásod minősége, a bőröd állapota és az immunrendszered is erősödhet. Ráadásul hosszú távon pénzt is spórolhatsz vele.

Az alvás mindennek a kulcsa

Unsplash

Nagyon sok probléma vezethető vissza a nem megfelelő éjszakai alvásra. Pedig a lefekvési időn túl még sok minden más is van, amire érdemes ügyelni. Az alváshigiénia javítására irányuló terv kidolgozása mindenkinél más, mivel ez attól is függ, hogy az embernek mikor kell aktívnak lennie és dolgoznia a nap folyamán. Az agyunk különféle jelzésekre támaszkodik a belső cirkadián ritmus szabályozásához, és a nap folyamán hozott döntéseink megzavarhatják ezeket. Figyelhetünk olyan dolgokra, hogy lefekvés előtt mit eszünk, hogy a hálószobában milyen a levegő, vagy éppenséggel a fényviszonyokra.

Ez is érdekelhet: Íme, öt tipp a rossz szokások ellen

Agytorna

A tudósok egyre többet tudnak meg arról, hogy az emberek miképp akadályozhatják meg a kognitív hanyatlást, és bár az adatok megoszlanak, egy dolog biztos: a játékok valóban szerepet játszhatnak ebben. A Duke Egyetem kutatói egy tanulmányban a résztvevők agyi aktivitását vizsgálták, miközben egyszerű matematikai feladatokat kellett megoldaniuk, és azt találták, hogy a feladatok megoldása jutalomként hat az agyunkra, és segít megfékezni a negatív érzéseket, gondolatokat.

De léteznek különféle agyműködést serkentő játékok, amelyek segíthetnek a stressz és a szorongás kezelésében, és egyúttal a boldogsághormont is növelheti. Ezért érdemes lehet ezeket a játékos fejtörőket is a napirendünkbe sűríteni 2023-ban.

A figyelmetekbe ajánljuk