nők isznak

Tószt, 7 év rossz szex és a menyasszony lopott cipője: 4 érdekes ivási szokás a világból

Az alkoholfogyasztás mélyen összefonódott az emberi kultúra fejlődésével, így nem meglepő, hogy érdekes, változatos ivási szokások alakultak ki mindenütt, ahol alkoholt fogyasztanak. A vallási szertartásoktól kezdve a családi összejövetelekig, ahol alkoholt fogyasztanak, ott várhatóan kialakulnak szokások.


Végeláthatatlan tósztok – Grúzia

Talán nincs nép, amelyik komolyabban venné a borral való koccintást, mint a grúzok. A szokás pedig a következő: egy tamada (pohárnokmester) egy tucatnyi vagy több pohárköszöntővel üdvözli a vendégeket egy vacsora (vagy nagyobb lakoma) alkalmával. A tradíció ősi eredetű, és egyesek szerint egészen a késő bronzkorig nyúlik vissza. Ezek a köszöntők a barátokra, a családtagokra (élőkre és holtakra), s szinte mindenkihez szólnak, akire éppen a pohárnok gondol. A pohárköszöntőkhöz a bor a legmegfelelőbb ital, bár a brandy és a vodka is elfogadható kategóriába esik. Sörről viszont szó sem lehet, hacsak nem kívánunk balszerencsét annak, akire éppenséggel koccintunk.

Légy figyelmes a tószttal, vagy 7 év rossz szexre számíthatsz! – Németország, Franciaország, Spanyolország

A koccintásnak mély gyökerei vannak a nyugati kultúrában is, egyes antropológusok szerint ősi vallási rítusokig is visszavezethető e tradíció. Míg a koccintás általában egy pozitív jelenség – jó egészséget és szerencsét kívánunk –, három európai országban bizonyos negatív babonákat is hordoz. A koccintás közbeni szemkontaktust sok országban udvariasnak tartják, és az ettől a gyakorlattól való eltérésért „súlyos büntetés járhat". Franciaországban és Németországban általánosan elterjedt babona, hogy hét évig tartó rossz szexet kell elszenvednie annak, aki megszakítja a szemkontaktust koccintás közben. Spanyolországban sokan úgy vélik, hogy ugyanez az átok sújtja azokat, akik pohár vízzel koccintanak.

Tiszteld az idősebbet! – Korea

A koreai ivási etikett szabályai összetettek, és mint sok régebbi hagyományt, a fiatalabbak is különböző mértékben gyakorolják. A szabályok többsége az idősebbeknek járó tisztelet megadása körül forog. Például, ha egy idős ember itallal kínál egy fiatalabbat, annak tisztelettudóan fel kell állnia, és két kézzel kell elfogadnia a poharat. Az eredeti hagyományok szerint el is kell fordulni tőlük, amikor elfogyasztják az italt, bár ezt egyre kevesebben tartják be.

A menyasszony lopott cipője – Ukrajna

A menyasszony egyik cipőjének ellopása egy ukrán esküvőn teljesen normális. Ha egy vendégnek sikerül elrabolnia a menyasszony egyik cipőjét, a cipőtolvaj elnyeri a jogot, hogy a násznép és a közeli barátok tagjainak könnyelmű követeléseket támasszon. Ezek közül a legfontosabb, hogy a cipőből inni kell. Természetesen senki sem iszik szó szerint cipőből, – bár pár vodka után lehet előfordul – ehelyett egy poharat szoktak a cipőhöz erősíteni.

(Food&Wine)

A figyelmetekbe ajánljuk