Tűzijáték az égen.

Márciusi újév és a fogadalmak – 6 érdekesség a szilveszterről, amiről eddig nem hallottál!

A szilveszter és az újév szinte mindenki számára kiemelten fontos esemény. De mégis honnan származnak az ikonikus szokások, és miért pont január 1-re időzítették az évfordulót? Az alábbi cikkben hat érdekességet mutatunk be, amiről elképzelhető, hogy eddig nem hallottál.


Az első újév márciusban volt

Corbin Mathias/Unsplash

Az újévet nem mindig január 1-jén ünnepelték. A legkorábbi újévi ünnepségek körülbelül 4000 évre nyúlnak vissza. Akkoriban az ókori Babilon népe márciusban kezdték az új esztendőt. A történészek szerint a babiloniak a tavasz kezdetét 11 napos fesztivállal ünnepelték.

 Na de miért pont január 1?

A ma használt naptárat Gergely-naptárként ismerjük. Ezt több mint 400 évvel ezelőtt XIII. Gergely pápa vezette be 1582-ben. Az egyházfő egyszer és mindenkorra kijelentette, hogy január 1-je legyen az újév napja.

Azóta a nyugati világ nagy része ezen a napon ünnepli az évkezdetet.

Ez is érdekelhet: BÚÉK!–így szilvesztereztünk a 20. században

Különböző szokások

Maja Petric/Unsplash

Szerte a világon különlegesebbnél különlegesebb módokon ünneplik az újévet.

Görögországban egy arany- vagy ezüstpénzt sütnek egy süteménybe, az úgynevezett vasilopitába. Az a személy, aki megkapja azt a tortaszeletet, amelyben az érme van, állítólag szerencsés lesz az év hátralévő részében.

Spanyolországban szilveszter éjfélkor 12 szőlőt esznek meg az emberek, mivel a hagyomány szerint a szőlőszemek 12 hónapnyi boldogságot hoznak.

Bolíviában a családok gyakran kis házi készítésű babákat akasztanak ki a házuk elé annak érdekében, hogy a tárgyak szerencsét hozzanak az új esztendőben.

Japánban szilveszter éjfélkor harangok és gongok szólnak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. A hollandok a régi évet maguk mögött hagyva és az újat üdvözölve karácsonyfákból máglyát raknak az utcán. A portugál gyerekek házról házra járnak, és dalokat énekelnek a szomszédoknak. Cserébe édességet és pénzt kaphatnak.

Miért teszünk fogadalmakat?

Sokan tesznek fogadalmakat a következő évre. Megígérjük magunknak, hogy január 1-je után valamit jobban vagy másképp fogunk csinálni. Legyen az egy rossz szokás elhagyása vagy jobb jegyek szerzése az iskolában.

De honnan jött ez az ötlet, hogy fogadalmakat tegyünk az új évre? Úgy tartják, hogy az ókori babilóniaiak voltak az elsők, akik újévi fogadalmakat tettek. Az ígéretek első sorban arra szolgáltak, hogy jól kezdjék az esztendőt, és elnyerjék isteneik elismerését.

Mi a helyzet a tűzijátékkal?

fireworks display over body of water during night timePhoto by Omair Parvez on Unsplash

A tűzijátékok évszázadokkal ezelőtt keletkeztek, és úgy tartják, hogy a kínaiak találták fel őket. A tűzijáték állítólag elűzi a gonosz szellemeket és szerencsét hoz, így tökéletes módja az új év kezdetének!

 Ki ünnepel először és utoljára?

A világ legkorábbi időzónája az apró csendes-óceáni szigetországban, Kiribatiban található, így mindig itt köszöntik elsőként az új évet.

Na de hol búcsúznak legkésőbb az óévtől? Ez a cím a Csendes-óceán déli részén található Amerikai Szamoát illeti.

Forrás: CBC


A figyelmetekbe ajánljuk