egy nő fog egy csészét, amiben kávéhabon 2023 felirat van kakóporral írva, mellette egy füzetbe ír
Fotó: Shutterstock

7 egyszerű tipp az újévi fogadalmak betartásához

Az új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy új lapot nyissunk, valószínűleg ezért is tesznek oly sokan újévi fogadalmakat. Ilyenkor könnyebb elhatározni, hogy változtatunk a rossz szokásainkon, és új rutinokat alakítunk ki.


Természetesen az elhatározásokat sokkal könnyebb meghozni, mint betartani, és március végére általában visszazökkennünk régi szokásainkba. A háttérben húzódó probléma részben az, hogy a jó szándék ellenére sem tudjuk, hogyan tartsuk be a fogadalmakat. Mit tehetsz azért, ez mégis sikerüljön? Az alábbi tippek segíthetnek legyőzni az akadályokat.

Hasonló témában: Újévi fogadalmat tettél? Így tudod betartani!

​1. Válassz egy konkrét célt!

Emberek milliói határozzák el minden évben, hogy a jövőre „lefogynak", „produktívabbak lesznek", „formába lendülnek". Ahelyett, hogy ilyen kétértelmű célt választanál, koncentrálj valami konkrétabbra, amit meg is tudsz valósítani! Például elkötelezheted magad amellett, hogy lefogysz 10 kilót, napi teendőlistát készítesz, vagy lefutsz egy félmaratont. A konkrét cél lehetőséget ad arra is, hogy pontosan megtervezd, hogyan fogod elérni azt az év során.

​2. Szánj időt a tervezésre!

Ne várjon az utolsó pillanatig a cél kiválasztásával! Az alapos tervezés elengedhetetlen része bármely cél elérésének. A szakértők azt javasolják, hogy ötletelj, hogyan fogsz nekilátni egy nagyobb viselkedésváltoztatásnak, beleértve a lépéseket, amelyeket meg fogsz tenni. Ez lehetővé teszi azt is, hogy átgondold, milyen taktikát fogsz alkalmazni, amikor kihívásokkal szembesülsz.

Ha tovább olvasnál: 5 újévi fogadalom, amiket érdemes lenne mindenkinek megfogadnia

​3. Kezdj kis lépésekkel!

egy notesz 2023-as felirattal, mellette k\u00e1v\u00e9, szem\u00fcveg, toll

Fotó: Shutterstock

Az egyik leggyakoribb oka a fogadalmak megbukásának, ha túl sok mindent vállalsz túl gyorsan. Egy fenntarthatatlan diéta, az edzőterem túlzásba vitele vagy egy szokásos viselkedés radikális megváltoztatása biztos módszer arra, hogy kisiklassuk a terveinket. Ehelyett koncentrálj inkább olyan apró lépésekre, amelyek segítenek a nagyobb cél elérésében! Ha például próbálsz egészségesebben táplálkozni, kezdd azzal, hogy néhány kevésbé egészséges ételt táplálóbbra cserélsz! Később jöhet a zöldségek beiktatása, az adagok méretének csökkentése. Ezek a kis, fokozatos változtatások növelik a hosszú távú siker valószínűségét.

​4. Kerüld a múltbeli kudarcok megismétlését!

Ne tedd ugyanazt a fogadalmat évről évre! Ha mégis ugyanazokat a célokat tűzöd ki maga elé, amelyekkel már próbálkoztál, tölts el egy kis időt a korábbi eredmények értékelésével. Mely stratégiák voltak a leghatékonyabbak, melyek voltak a legkevésbé azok? Talán érdemes kicsit változtatni az elhatározáson és a megközelítésen, hogy közelebb juss a célhoz.

5. Ne feledd, hogy a változás egy folyamat!

Azok az egészségtelen vagy nemkívánatos szokások, amelyeket meg akarsz változtatni, valószínűleg évekig tartottak, így nem várhatod el, hogy néhány nap, hét vagy hónap alatt megváltoztasd őket. Legyél türelmes önmagaddal: az elhatározás felé törekvő munka egy folyamat. Becsúszhatnak hibás lépések, de utána is folytathatod a cél felé vezető utat.

​6. Szerezz támogatást!

Ha van egy szilárd támogató környezeted, az segíthet motivált és felelősségteljes maradni. A bajtársiasság ráadásul szórakoztatóbbá teszi az elhatározás betartását is. Ideális esetben keress egy hasonlóan gondolkodó barátot, aki csatlakozik a cél eléréséhez!

7. Vezess naplót!

Fontold meg a napló vezetését, amiben leírod a sikereket és a küzdelmeket. Írd le az okokat is, amiért a célodért dolgozol, hogy hivatkozhass rájuk a motivációvesztett időszakokban! Gondold végig, mi okozza a megtorpanást, és hogyan lehet hatékonyan megbirkózni vele. Ha vezeted a fejlődési utat, akkor bizonyítékod lesz az erőfeszítéseiről, ha bármikor a feladás közelébe kerülnél.

Forrás: verywellmind


A figyelmetekbe ajánljuk